Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Rapp + Rapp 1-3 / 3

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Bezoek Busrit door Zuid West-Vlaanderen

De acht bouwwerken van het dagprogramma variëren in typologie – van hotel over bedrijfsgebouw tot dorpshuis of cultureel centrum – en de busrit brengt ons naar plekken waarvoor we zelf niet zo gauw speciaal een omweg zouden maken.

Lezing Harde kern van schoonheid

Dorpshuis Jonkershove, Houthulst

Het dorpshuis Jonkershove, waar de lezing zal plaatsvinden, is te omschrijven als donkere coördinaten in de ruimte die een brutale materialiteit sublimeren. De meest in het oog vallende eigenschappen van dit ingetogen, maar fantastische bouwwerk zijn de robuuste materialisering en sensuele detaillering.

Rapp + Rapp

Het architectenbureau Rapp + Rapp werd in 1997 ( met de huidige naam in 1999) opgericht door het Duitse echtpaar Christian Rapp en Birgit Rapp. Ze hebben bureau’s in Amsterdam en Berlijn.

Christian Rapp (°München, 1962) volgde een opleiding tot metselaar en studeerde architectuur aan de TU Berlijn en de TU Delft. Hij werkte in de bureaus van Otto Steidle, Rem Koolhaas en Hans Kollhoff en voerde van 1992 tot 1998 een gezamenlijk bureau met Stefan Höhne. In 1997 kreeg hij de Maaskantprijs voor jonge architecten toegekend. Na diverse gastdocentschappen aan Nederlandse en Duitse opleidingsinstituten is hij sinds 2007 verbonden aan de TU Eindhoven als hoogleraar Rational Architecture. Vanaf 2016 is Christian Rapp de stadsbouwmeester van Antwerpen.

Birgit Rapp-Scheulen studeerde architectonische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie en architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Sinds 1997 werkt zij samen met Christian Rapp, met wie zij in 1999 een gezamenlijk bureau oprichtte. Birgit werkte als verantwoordelijk partner aan de Foyer Bos en Lommer en woongebouw Chicago in Amsterdam en is naast de betrokkenheid bij diverse projecten verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van het bureau.