Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Zaha Hadid 1-6 / 6

Reis Architectuur in Dublin & Glasgow /04/2011

Ierland is vandaag ook architectuur. Een jonge generatie ontwerpers is met een kritische blik een andere weg ingeslagen en heeft met wat we een nieuwe verfrissende kijk noemen een architectuurverhaal geschreven.

Reis Vakmanschap, landschap en herbestemming /05/2006

København, Malmö

De Denen en Zweden gebruiken het landschap om stedelijke interventies te structureren. Al dan niet nieuw ingerichte pleinen, parken en tussenruimtes zijn op een hoger niveau getild door objecten een tweede betekenislaag toe te kennen.

Lezing Casino Knokke door Stephane Hof

Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist

De zon heeft in dit voorstel de mogelijkheid om op het zandstrand neer te dwarrelen via de open ruimtes tussen de volumes in. De ‘gaten’ bieden bovendien een mooie afwisseling met de volledig dichtgebouwde kustlijn.

Lezing door Kristiaan Van Weert

't Leerhuys, Brugge

“Blob” staat letterlijk voor Binary Large Object, een voorwerp bestaande uit een grote hoeveelheid data. De term wordt in het alledaagse gebruik toegepast op elke futuristisch vormgegeven architectuur met dubbel gekromde oppervlakken in de gevel en/of dakconstructie.

Lezing Weil Am Rein

Interieur, Kortrijk Xpo, Kortrijk

Het is niet alleen een bedrijfsleider met visie, maar tevens de opdrachtgever en bouwheer van een cultureel architecturaal project waarin o.m. realisaties van Gehry, Siza, Ando, Hadid een verrassende architectuursite tot stand brachten.

Reis de ondraaglijke lichtheid van architectuur /05/1994

Zürich, Basel, Weil-am-Rein...

Door een vruchtbare samenwerking van talentvolle architekten, gesensibiliseerde opdrachtgevers, geëngageerde politici, geïnteresseerde ambtenaren en kritische media, ontstond een kultureel klimaat in een regio die een vruchtbare bodem voor goede architektuur bleek te zijn.

Zaha Hadid

Zaha Hadid (°Bagdad, 31 oktober 1950 – †London; 31 maart 2016), is een Britse architecte van Irakese afkomst, ze won de Pritzkerprijs in 2004.

Hadid heeft wiskunde gestudeerd aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en daarna studeerde ze architectuur aan de Architectural Association in Londen. Na haar afstuderen werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas. In 1979 begint ze haar eigen bureau. Haar ontwerpen zijn in de deconstructivistische stijl. Van een sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte de architecte haar persoonlijke handtekening.

Als industrieel vormgever ontwierp zij ook loungezetels, een conceptcar en damesschoenen. Voor de US kunsthandelaar Kenny Schachter bedacht zij een acht meter lange speedboot met asymmetrische vormen.