Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Louis Kahn 1-9 / 9

Reis Omgeving & New York /04/2015

New York, Boston, New Haven...

Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Reis het Indiase subcontinent /02/2013

Mumbai, Delhi, Ahmedabad, Chandigarh + Dhaka

Chandigarh was de aanzet voor de architecturale zoektocht doorheen een fractie van ‘het Indische subcontinent’. Wat na die zoektocht blijft en beklijft, is het gevoel ‘essentie’ te hebben ontdekt.

Film Op zoek naar Louis Kahn

Jozef Plateauzaal, Gent

Deze documentaire, gemaakt door Nathaniel Khan, gaat over de zoektocht naar zijn vader Louis Kahn, waarbij zowel de bijzondere carrière van deze Amerikaanse architect als zijn familie geschiedenis uit de doeken wordt gedaan.

Lezing door Kathleen James-Chakraborty (IE)

Universiteit Gent, Gent

De Amerikaanse architect Louis Kahn was één van de grootste bouwmeesters van de twintigste eeuw. Met complexe ruimtelijke composities, een elementaire vormentaal en een meesterlijk choreografische gebruik van licht, maakte Kahn gebouwen van tijdloze schoonheid en universeel symbolische kracht.

Reis NAV & ARCHIPEL /04/2009

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Reis Los Angeles, San Fransisco & La Jolla /2007

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Film Film over het leven van Louis Kahn

Vrachtboot van Annemie Demeulemeester, Sint Eloois Vijve

Deze documentaire, gemaakt door Nathaniel Khan, gaat over de zoektocht naar zijn vader Louis Kahn, waarbij zowel de bijzondere carrière van deze Amerikaanse architect als zijn familie geschiedenis uit de doeken wordt gedaan.

Lezing door Willy Serneels

't Leerhuys, Brugge

Het oeuvre van Louis Kahn blijft onmiskenbaar actueel door zijn tijdloosheid: ze vormt een blijvende inspiratiebron voor generaties architecten. Voor een directe getuigenis over het werk van deze grote Amerikaanse architect getuigt Willy Serneels die in 1965 bij Kahn als medewerker actief was.

Bezoek 3 tentoonstellingen

Paris

Trois Concours à Paris
Massimillano Fuksas
Louis Kahn

Louis Kahn

Louis Isadore Kahn (°Kuressaare (op Saaremaa), 20 februari 1901 of 1902 – New York City, 17 maart 1974) was een Amerikaanse architect.

Op driejarige leeftijd kreeg hij een ongeluk waardoor hij brandwonden opliep op zijn handen en gezicht. Een jaar later emigreerde zijn familie naar de Verenigde Staten. Op dertienjarige leeftijd kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. In 1924 behaalde hij zijn bachelor in Architectuur aan de Universiteit van Pennsylvania.
Vanaf 1947 werd hij professor aan de Yale-universiteit. vanaf 1957 tot aan zijn dood was hij professor aan de Universiteit van Pennsylvania.

Kahn maakte een Europese tour In 1928. Hij was in het bijzonder geïnteresseerd in de middeleeuwse stad Carcassonne, Frankrijk, en de kastelen van Schotland, in plaats van in het classicisme en het modernisme.

Kahn komt maar tot zijn kenmerkende bouwstijl de vijftig gepasseerd. In eerste instantie werkt hij in een tamelijk orthodoxe versie van de Internationale Stijl. Hij kwam tot inkeer na zijn verblijf in de Architect’s Residence bij de American Academy in Rome in 1950, wat een keerpunt in zijn carrière betekende. Na een bezoek aan de ruïnes van de oude gebouwen in Italië, Griekenland en Egypte, heeft hij een back-to-the-basics aanpak. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl, beïnvloed door de eerdere moderne bewegingen, maar niet beperkt door hun soms dogmatische ideologieën.

Kahn stierf in 1974 aan een hartaanval in een toilet op Penn Station in Manhattan. Hij was net terug van een werkreis naar India. Na zijn lange carrière stierf hij in bizarre omstandigehden met een eorme schuld op zijn bankrekening.

Kahn had drie kinderen met drie vrouwen. In 2003 bragt zijn zoon met Pattison, Nathaniel Kahn, een documentaire over zijn vader, getiteld My Architect: A Son’s Journey wat de revival betekende voor het werk van Kahn.