Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: OMA 1-10 / 17

Reis Ticino en Milaan /05/2016

Ticino, Bergamo & Milano

We trekken naar de prachtige streek van Ticino, Bergamo, Milaan … op zoek naar vergeten parels binnen het Italiaans modernisme, en naar verrassende hedendaagse realisaties.

Reis Omgeving & New York /04/2015

New York, Boston, New Haven...

Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Reis Fundamentals /11/2014

Venezia

De expositie is geëvolueerd naar een groot onderzoeksproject waarin heel wat voorbereidingstijd is gekropen. Rem Koolhaas heeft dubbel zo veel tijd gevraagd als gebruikelijk en de biënnale duurt dit jaar dan ook twee keer zo lang.

Reis architectuur & landschap /10/2011

Duisburg, Essen & Münster

Het Ruhrgebied was ooit de grootste industrieregio van Europa. Er werd op grote schaal steenkool gewonnen en staal geproduceerd. In de jaren tachtig was de neergang van de zware industrie echter een feit, en de meeste mijn- en staalwerkers werden werkloos. Met het regio-project IBA Emscherpark onderging het Ruhrgebied een ingrijpende verandering.

Reis NAV & ARCHIPEL /04/2009

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Film Filmavond

De Biekorf, Bugge

Koolhaas ontwierp een spectaculair woonhuis dat is opgebouwd uit drie woningen. Een diepliggend grotachtig, uit de rotsen gehouwen deel voor het intieme familieleven, in het midden op de begane grond een glazen huis half binnen en half buiten en daarboven een hoger volume dat is verdeeld in een woning voor de ouders en een voor de kinderen.

Reis hedendaagse architectuur /2008

Porto, Braga, Coimbra...

De metro in Porto, Casa da Musica, het voetbalstadion in Braga, Alvaro Siza & Eduardo Souto de Moura, de Portugese zon, Christina Branco Vino Verde of Vintage Port. Mansilla & Tuñón in Leon, Patxi Mangado in Santiago de Compostella, el camino peregrino, de Spaanse zon, olà, una Cava, un Cerveza, por favor.

Film over Nigeria

't Leerhuys, Brugge

Een documentaire over zelforganisatie en verstedelijking in Nigeria, in samenwerking met architect Rem Koolhaas en The Harvard Project on the City.

Reis Los Angeles, San Fransisco & La Jolla /2007

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Bezoek tentoonstelling in Rotterdam

Rotterdam

We zochten en vonden twee redenen om Rotterdam nogmaals te bezoeken, namelijk:
De wereldwijde invloed van Rem Koolhaas en OMA AMO op de hedendaagse architectuur, stedenbouw e.a. is zonder meer indrukwekkend.
De gerestaureerde Van Nelle fabriek in Rotterdam ook aan de binnenkant bewonderen.

OMA

OMA (Office for Metropolitan Architecture) werd in 1975 opgericht door Rem Koolhaas, Elia Zenghelis, Madelon Vriesedorp & Zoe Zenghelis.

Het bureau wordt geleid door zeven partners: Rem Koolhaas, Ellen van Loon, Reinier de Graaf, Shohei Shigematsu, Iyad Alsaka, David Gianotten en algemeen directeur Victor van der Chijs.

(Remment Lucas) Rem Koolhaas (°Rotterdam, 17 november 1944) won de PRitzkerprijs in 2000.

Koolhaas is de zoon van schrijver en filmcriticus Anton Koolhaas. Zijn grootvader was de architect Dirk Roosenburg (1887-1962). Tussen 1952 en 1956 woonde het gezin Koolhaas in Indonesië. In Nederland ging Koolhaas naar de Nederlandse Filmacademie, waar hij zich specialiseerde in scenarioschrijven en samen met Jan de Bont, Frans Bromet, René Daalder, en Samuel Meyering in 1965 de 1,2,3 Groep vormde. Hij schreef onder andere het scenario voor De Blanke Slavin (1969; samen met Daalder). Ook werkte hij als journalist bij de Haagse Post. Van 1968 tot en met 1972 studeerde hij architectuur aan de Architectural Association School (AA) in Londen. Koolhaas verwierf in 1972 een beurs om een tijdlang in de Verenigde Staten te verblijven. Hij studeerde aan de Cornell University en werd daarna visiting fellow aan het Institute for Architecture and Urban Studies in New York.

Een invloedrijk boek van Koolhaas is Delirious New York, a retroactive manifesto, dat in 1978 verscheen en waarin Koolhaas probeerde de filosofie van Manhattan bloot te leggen. Een filosofie die nooit expliciet geformuleerd is, maar tot uiting komt in de verschillende ontwikkelingen die Manhattan en New York gevormd hebben; van Coney Island tot Radio City Music Hall en van Central Park tot Rockefeller Center. Op de omslag van het boek staat een schilderij van Vriesendorp afgebeeld. Het verbeeldt het Empire State Building samen met het Chrysler Building in bed nadat ze de liefde hebben bedreven; een verwijzing naar de erotiek en de opwinding van “Delirious New York”.