Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Grafton Architects 1-4 / 4

Reis Ticino en Milaan /05/2016

Ticino, Bergamo & Milano

We trekken naar de prachtige streek van Ticino, Bergamo, Milaan … op zoek naar vergeten parels binnen het Italiaans modernisme, en naar verrassende hedendaagse realisaties.

Reis Common ground /11/2012

Giardini - Biennale, Venezia

Als eerste Brit in de geschiedenis van de Architectuurbiënnale van Venetië krijgt David Chipperfield de eer om de grootste architectuurtentoonstelling ter wereld te coördineren. Chipperfield ontving in 2011 de Mies Van Der Rohe Award voor de renovatie van het Neues Museum in Berlijn.

Reis Architectuur in Dublin & Glasgow /04/2011

Ierland is vandaag ook architectuur. Een jonge generatie ontwerpers is met een kritische blik een andere weg ingeslagen en heeft met wat we een nieuwe verfrissende kijk noemen een architectuurverhaal geschreven.

Lezing Lezing over eigen werk

De Centrale, Gent

Yvonne Farrell en Shelley McNamara geven met hun gevoelige kijk op hedendaagse architectuur en de no-nonsense aanpak die hun bureau eigen is, vorm aan emblematische gebouwen die verrassen door hun frisse ruimtelijke kwaliteiten.

Grafton Architects

Grafton Architects is een Iers architectenbureau opgericht in 1978. In 2020 wonnen ze beiden de Pritzker Prize.

Yvonne Farrell (°Tullamore, 1951) en Shelley McNamara studeerden af aan de School of Architecture in University College Dublin in 1974, waar ze beiden ook doceren sedert 1976. Ze waren tevens stichtende leden van de Group ‘91 Architects die de international wedstrijd voor het regeneren van de wijk Temple Bar wonnen. Het werk van Grafton Architects omvat educatieve gebouwen van het Trinity College en University College in Dublin en de University van Limerick; het Solstice Arts Centre, Navan, Meath County; Government Department offices in Dublin; en talrijke Department of Education & Science schools.

In 2008 won Grafton Architects de ‘World Building of the Year Award’ voor het Luigi Bocconi Universiteitsproject in Milaan en stond het gebouw op de shortlist voor de Mies van der Rohe award 2009.Yvonne Farrell and Shelley McNamara ontvingen de RIBA International Fellowships in 2010. Zowel Yvonne and Shelley doceren wereldwijd en zijn gastprofessoren aan de Accademia di Architettura, Mendrisio en de Graduate School of Design, Harvard.