Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Christian Kieckens 1-4 / 4

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Tentoonstelling Tussen kijken en maken /06/2015

K.U. Leuven faculteit architectuur, Gent

Een generatie architecten afgestudeerd aan Sint-Lucas, in 1974 en allen lesgevers neemt afscheid: Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Marc Dubois, Jan Maenhout, Luc Devos, William Lievens, Paul Lievevrouw, Francis Glorieux en Martin Herman. Ook Christian Kieckens, Marc Felix en Gilbert Decouvreur (Sint-Lucas Kunsthumaniora), die jaren lesgaven op het instituut, ingenieur-architect Guy Mouton en architect Patrick Lints vervoegden het team.

Lezing door Christian Kieckens

Auditorium Oehoe, E1, Gent

De architect trekt zijn passie voor Zwitserse architectuur door naar zijn eigen werk, dat een sterke verwantschap met de hedendaagse Zwitserse architectuur vertoont.

Lezing Form is one function too

't Leerhuys, Brugge

De titel geeft kernachtig één van de bekommernissen van Christian Kieckens weer die in de voordracht enkele tema’s zal aanboren zoals, banaliteit als basis – verdichting – grenzen – aanvaarden en verwerpen – ruwbouw als essentieel dramatisch punt in elk bouwproces – vorm als resultaat van een concept.

Christian Kieckens

Christian Kieckens (°Aalst, 1951 – †Brussel, 2020) was een Belgische architect.

Kieckens behaalde zijn diploma architect aan het Hoger Sint-Lucasinstituut Gent in 1974 en richte zijn architectenbureau op in 1986 ( CKA sinds 2001).

Kieckens gaf lesopdrachten aan verschillende architectuurinstituten in Gent, Antwerpen, Tilburg, Liège, Eindhoven, London… ,was gastprofessor in Liège, Arnhem, Maastricht… en was hoogleraar Ontwerpwetenschappen en hoofd studiedomein Architectuur & Cultuur, Departement Ontwerpwetenschappen, Artesis Hogeschool.

Kieckens was ondermeer ad-interim hoofdredacteur A+, lid van de adviesraad van kunsttijdschrift Aprior, lid van het expertencomité van het Design Museum Gent,

Het werk van CKA is veelvoudig gepubliceerd en tentoongesteld, van kleine punctuele aanwezigheden tot en met de ArchitectuurBiennale van Venezia. Christian Kieckens won de Godecharle-Prijs voor Architectuur en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.