Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Toyo Ito 1-10 / 15

Reis Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers /2019

Japan

Grijp deze kans om met andere architectuurliefhebbers rugzak-gewijs de Japanse architectuur, kunst en cultuur te leren kennen. Deze originele, chronologische route start in de eeuwenoude stad Kyoto, voert je langs de kunsteilanden op weg naar de metropool Tokyo.

Lezing Festival van de polyfonie

Concertgebouw (Kamermuziekzaal), Brugge

Hubert De Witte (directeur Musea Brugge) duikt in de geschiedenis van de kerk, waarna Hera Van Sande (medewerkster Toyo Ito paviljoen Burg, Brugge 2002) het belang van deze plek duidt als muze voor het paviljoen van Toyo Ito.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis Centre Pompidou Metz | Japan-ness & Japanorama /12/2017

Centre Pompidou, Metz - Frankrijk

Het Centre Pompidou in Metz is dit najaar ondergedompeld in een Japanse atmosfeer met twee tentoonstellingen: de architectuur-expo’JAPAN-NESS’ maakt een boog van 1945 tot nu en de kunst expo ‘JAPANORAMA’zet Japanse hedendaagse kunst na 1970 in de kijker.

Varia Toyo Ito NTB

Brugge

In Memoriam
Deze week verscheen er in Domus een knap artikel geschreven door Matthias Van Rossen over de onmacht hedendaagse architectuur met Brugge te verenigen.

Varia Toyo Ito NTB

Brugge

Onder druk van de Brugse publieke opinie, en na politiek geduldig lobbywerk,werd het paviljoen van Toyo Ito op de Brugse Burg gedeclasseerd, tegen het advies van de administratie van de dienst Onroerend Erfgoed in.

Reis Common ground /11/2012

Giardini - Biennale, Venezia

Als eerste Brit in de geschiedenis van de Architectuurbiënnale van Venetië krijgt David Chipperfield de eer om de grootste architectuurtentoonstelling ter wereld te coördineren. Chipperfield ontving in 2011 de Mies Van Der Rohe Award voor de renovatie van het Neues Museum in Berlijn.

Lezing Fantastic architecture

NMBS loods, Kortrijk

Hij leerde wiskunde en natuur verenigen. Geometrische studies gebaseerd op algoritmen en natuurlijke vormen behoren tot zijn dagelijkse bezigheid.

Varia Steunbetuigingsactie tot behoud van het paviljoen

Archipel pleit voor het behoud en de grondige renovatie van deze fragiele, maar grootse architectuur. Er dient een duurzame nieuwe brug te komen die de tijd kan trotseren en het paviljoen zijn oorspronkelijk elan teruggeeft. Wij zullen dan ook nationaal en internationaal steun zoeken voor het behoud.

Varia Verhalen over gebouwen en hun relatie tot de omgeving

Flanders & Brussels,

In 8 steden en 2 regio’s worden zo’n 68 recent gebouwde projecten opengesteld voor het publiek met rondleidingen.

Toyo Ito

Toyo Ito (°Seoel, 1941) is een Japans architect, hij won de Pritzkerprijs in 2013.

Op zeer jonge leeftijd kwam Toyo Ito met zijn familie in Japan (Korea was indertijd ingelijfd bij Japan), waar hij verder is opgegroeid en sindsdien woont en werkt. Hij heeft architectuur gestudeerd aan de Universiteit van Tokio en is daar afgestudeerd in 1965. Daarna heeft hij eerst gewerkt bij de architect Kiyonori Kikutake. Van 1971-‘79 werkte hij onder de naam Urban Robot. Sinds 1979 vormt hij (met anderen) het architectenbureau Toyo Ito & Associates, Architects.

Hij was en is als gastdocent verbonden aan diverse universiteiten, waaronder de Columbia University in New York.

Toyo Ito’s bureau is gekend voor het inspireren en opleiden van jonge nieuwe talenten. Architecten die voorheen in het bureau hebben gewerkt zijn Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa (SANAA), Astrid Klein en Mark Dytham (KDa), Katsuya Fukushima, Makoto Yokomizo en Akihisa Hirata.