Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Italië 1-10 / 23

Lezing The things we know

Kask, Miry zaal, Gent

Francesca Torzo (1975) is in 2019 houder van de Leerstoel Maarten Van Severen. Zij is een Italiaanse architect-maker, een architecte die op een sensitieve wijze architectuur maakt.

Reis Ticino en Milaan /05/2016

Ticino, Bergamo & Milano

We trekken naar de prachtige streek van Ticino, Bergamo, Milaan … op zoek naar vergeten parels binnen het Italiaans modernisme, en naar verrassende hedendaagse realisaties.

Lezing Dirk Demeyer : Autonoom onderzoek en architectuur voor de stad

Jozef Plateauzaal, Gent

Asnago Vender experimenteren op vlak van architecturale configuraties en gevelcomposities op bijna paradoxale wijze met een vormelijke terughoudendheid en een minutieuze aandacht voor de stad en de stedelijke vorm.

Lezing door Elli Mosayebi (CH)

Auditorium D, Gent

In de maand mei trekt Archipel naar Noord-Italië, meer bepaald naar Milaan en Ticino. In het kader van deze reis nodigen we Elli Mosayebi uit, een Zwitserse architecte, die het werk van de Italiaanse modernist Dominioni in detail bestudeerde.

Reis Fundamentals /11/2014

Venezia

De expositie is geëvolueerd naar een groot onderzoeksproject waarin heel wat voorbereidingstijd is gekropen. Rem Koolhaas heeft dubbel zo veel tijd gevraagd als gebruikelijk en de biënnale duurt dit jaar dan ook twee keer zo lang.

Reis Common ground /11/2012

Giardini - Biennale, Venezia

Als eerste Brit in de geschiedenis van de Architectuurbiënnale van Venetië krijgt David Chipperfield de eer om de grootste architectuurtentoonstelling ter wereld te coördineren. Chipperfield ontving in 2011 de Mies Van Der Rohe Award voor de renovatie van het Neues Museum in Berlijn.

Lezing More with Less

NMBS loods, Kortrijk

Heldere geometrische vormen, vernieuwende materialen en een krachtige vormentaal laten een architect aan het werk die zich thuis voelt op elk schaalniveau: van gebouw tot productontwikkeling, van milieu- en technologisch onderzoek tot grootschalige stedelijke projecten.

Reis People meet in Architecture /11/2010

Venezia

De artistieke leiding van de Biënnale ligt dit jaar in handen van de Japanse architecte Kazuyo Sejima. Het thema stelt de kwaliteit van architectuur in relatie tot de maatschappij ter discussie.

Lezing The Weak Metropolis

UGent, Auditorium UFO, Gent

Branzi geeft verduidelijking bij zijn ‘Tien bescheiden aanbevelingen voor een nieuw Charter van Athene’. Hij ziet de stad als een ‘high-tech favela’