Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Japan 1-10 / 32

Lezing Bezoek expo met voorafgaande lezing

de Singel - Muziekstudio, Antwerpen

Twee jonge architectenbureaus die werken vanuit Vlaanderen en Japan onderzoeken het onuitgesprokene in de kruisbestuiving tussen beide culturen: Sugiberry (Meaning) en Schenk Hattori (Translations).

De lezing is in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut.

Lezing Over eigen werk

BOZAR, Brussel

De Japanse architect Go Hasegawa onderzoekt steeds nieuwe mogelijkheden en relaties tussen verschillende domeinen en legt nieuwe verbindingen. Cruciaal hierin is het gevoel van openheid dat Hasegawa hierbij aan de dag legt.

Reis Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers /2019

Japan

Grijp deze kans om met andere architectuurliefhebbers rugzak-gewijs de Japanse architectuur, kunst en cultuur te leren kennen. Deze originele, chronologische route start in de eeuwenoude stad Kyoto, voert je langs de kunsteilanden op weg naar de metropool Tokyo.

Lezing The Presence of Absence

Auditorium Quetelet, Gent

Het werk van de Duitse architect Florian Busch is veelzijdig, prikkelend en verrassend. Als één van de weinige buitenlandse architecten die wonen en werken in Japan (Tokio), slaagt hij erin zijn stempel op de stad te drukken.

Varia “Hoe trager de ervaring, hoe intenser de herinnering” /02/2019

Concertgebouw Brugge, Brugge

Stilstaan. Even stilstaan. Tijd nemen, lang naar dingen kijken, observeren, ze inademen, ontdekken, reflecteren. 36 uren in traagheid. Archipel brengt traagheid in Japan binnen het 36-uren event SLOW in het Concertgebouw te Brugge.

Bezoek tentoonstelling in Fondation Cartier, Parijs

Fondation Cartier pour l’art contemporain, Paris, France

Het onderwerp sluit perfect aan bij de Japanreizen 2018 van Archipel.
Redenen genoeg dus om een groepsbezoek te organiseren aan deze ‘must see’ tentoonstelling.

Lezing Over traditie en meesterschap

Theaterzaal Ledeberg, Gent

Het meesterschap in Japan tart alle verbeelding. Niet alleen in de beheersing van de architecturale ruimte, materiaalkeuze en meesterlijke detaillering, maar eveneens in het overleveren van kennis.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis Centre Pompidou Metz | Japan-ness & Japanorama /12/2017

Centre Pompidou, Metz - Frankrijk

Het Centre Pompidou in Metz is dit najaar ondergedompeld in een Japanse atmosfeer met twee tentoonstellingen: de architectuur-expo’JAPAN-NESS’ maakt een boog van 1945 tot nu en de kunst expo ‘JAPANORAMA’zet Japanse hedendaagse kunst na 1970 in de kijker.

Tentoonstelling

Design Museum Gent, Gent

Praten over de individuele woning in Japan gaat over het aanpakken van een actueel thema binnen de architectuur en over het richten van de blik op de stedelijkheid en de samenleving in het algemeen. In deze tentoonstelling overschrijdt de woning het strikte kader van het vormen van een antwoord op een bepaald programma. Praten over de hedendaagse woning in Japan, gaat in eerste instantie over het tonen van de relatie tot de levende geschiedenis en de wisselwerking tussen beide.