Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Nederland 1-10 / 29

Lezing KMSKA: twee werelden binnen één gebouw

Theaterzaal Ledeberg, Gent

Het Nederlandse architectenbureau KAAN verbouwt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. We luisteren naar een lezing over eigen werk.

Lezing over eigen werk

Kunstencentrum Vooruit - Domzaal (3de verdieping), Gent

Atelier Kempe Till eindigden als eerste van 19 kandidaten om de voormalige Garage Mahy, (een circus met overdekt binnenplein) om te vormen tot een hedendaagse hotspot voor innovatie en ontmoeting. Het bureau is erin geslaagd de historische architectuur naadloos te verweven met het hedendaagse multimediaverhaal.

Lezing over eigen werk

Crematorium de Heimolen, Sint-Niklaas

De begraafplaats Heimolen in Sint-Niklaas bewijst dat neutraliteit ook onthutsend kan zijn. De twee gebouwen – het ontvangstgebouw en het crematorium, onderling verbonden door het landschap – dragen de stempel van de architectuurtaal die de ontwerpers gedurende zowat twintig jaar ontwikkelen.

Lezing Harde kern van schoonheid

Dorpshuis Jonkershove, Houthulst

Het dorpshuis Jonkershove, waar de lezing zal plaatsvinden, is te omschrijven als donkere coördinaten in de ruimte die een brutale materialiteit sublimeren. De meest in het oog vallende eigenschappen van dit ingetogen, maar fantastische bouwwerk zijn de robuuste materialisering en sensuele detaillering.

Lezing Casino Knokke

Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist

Het monolithische voorstel doet in eerste instantie denken aan Koolhaas’ (nooit uitgevoerde) ontwerp voor de ferryterminal in Zeebrugge en tegelijk zet de diamantvormige gevelconstructie aan om parallellen te trekken met de Londense Swiss RE headquarters door Norman Foster.

Lezing Laat moderne architectuur ouder worden

't Leerhuys, Brugge

Om in die nieuwe materie inzicht te krijgen nodigde Archipel een specialist uit uit Rotterdam die enkele beroemde iconen uit het “Nieuwe Bouwen” restaureerde.

Bezoek Walcheren

Zeeland: Walcheren,

Op enkele uitzonderingen na zijn het meestal stads- of wijktuinen die perfect aansluiten met hun omgeving en die bovendien beschikken over een oude beplanting.

Bezoek tentoonstelling in Rotterdam

Rotterdam

We zochten en vonden twee redenen om Rotterdam nogmaals te bezoeken, namelijk:
De wereldwijde invloed van Rem Koolhaas en OMA AMO op de hedendaagse architectuur, stedenbouw e.a. is zonder meer indrukwekkend.
De gerestaureerde Van Nelle fabriek in Rotterdam ook aan de binnenkant bewonderen.

Lezing over eigen werk

Cinema Lumière, Brugge

In hun poëtische ontwerpen voor landschappen, parken, stedelijke pleinen in Nederland, Duitsland, Spanje en Engeland laten ze de traditionele patronen achter zich en introduceerden ze nieuwe hedendaagse typologieën.

Bezoek daguitstap

Rotterdam

Rotterdam is culturele hoofdstad Europa in 2001. Wie de laatste decennia in of langs Rotterdam voorbij kwam, kan onmogelijk het “wereldstad” gevoel zijn ontgaan.