Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Spanje 1-10 / 16

Reis Ontdekkingstocht in Zuid-Spanje NTB

UITGESTELD

Zuid Spanje

“Er is maar één juiste manier om architectuur te ervaren en dat is door directe observatie ter plaatse. Schaal, textuur, licht en schaduw, het samenspel met de omgeving kan alleen worden waargenomen als men door het architecturale werk wandelt.”
Dit was de openingszin voor een aantal reizen van Archipel richting Spanje.
Zuid Spanje | Andalusië is toen uit de boot gevallen. Hoogste tijd om daar iets aan te doen.

Lezing Architectuur op de huid

JOC Minus One Rabot, Gent

Het Madrileense bureau, opgericht door Daniel Diaz Font en Belén Martin-Granizo López, spreidt een sensuele waaier van robuuste materialen tentoon. Kenmerkend over de hele lijn van hun verfrissende en dynamische ontwerpen is dat een waaier aan materialen veelal in een abstract keurslijf is ingeblikt.

Lezing Duurzame exuberantie

Cultureel Centrum De Valkaart, Oostkamp

In België is Carlos Arroyo vooral gekend als de ontwerper van de nieuwe muziekacademie van Dilbeek en van de herinrichting van de Coca-Cola site van Oostkamp, beide Open Oproep-opdrachten.

Reis hedendaagse architectuur /2008

Porto, Braga, Coimbra...

De metro in Porto, Casa da Musica, het voetbalstadion in Braga, Alvaro Siza & Eduardo Souto de Moura, de Portugese zon, Christina Branco Vino Verde of Vintage Port. Mansilla & Tuñón in Leon, Patxi Mangado in Santiago de Compostella, el camino peregrino, de Spaanse zon, olà, una Cava, un Cerveza, por favor.

Lezing over eigen werk

Magdalenazaal, Brugge

Mangado verdedigt een geest van creatief onderzoek los van “a-priori credo’s” of conventies, in een naakte confrontatie met het ontwerpprobleem, dat hij vergelijkt met de kunst van het stierenvechten.

Reis Nueva simplicidad: deel 2 /04/2004

Madrid, Pamplona, Bilbao...,

In het laatste decennium heeft een brede golf van architectuurvernieuwing Spanje overspoeld. We kwamen er onder de indruk van het kwalitatieve werk van een nieuwe generatie architecten die over gans Spanje aan het werk is.

Lezing over eigen werk

Magdalenazaal, Brugge

Solera ontwikkelt een koele, formele, abstracte architectuur met een duidelijke expressie van structuur en functie. De essentie van zijn architectuur is een gevoel voor realiteit dat hij beantwoordt met constructie, materialen en details in zijn projecten.

Lezing over eigen werk

Architectuur is voor Paya een simultaan proces waar verschillende factoren in betrokken zijn. Enerzijds deze die direct verband hebben met de discipline architectuur: zoals structuur, constructie, materialen. Anderzijds deze die verbonden zijn met de ‘ervaring’ – waargenomen beelden, het programma,…- die buiten de discipline kunnen staan.

Lezing over eigen werk

Architectuur is de kunst om dromen te materialiseren. Hun architectuur is delicaat en broos, vaak verfijnd sensueel. Sculpturale objecten die naadloos buiten en binnen, open en gesloten verbinden en absorberen.

Reis Nueva Simplicidad: deel 1 /04/2003

Valencia, Allicante, Murcia

De onderdompeling in de concepten … in een streekcultuur.