Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Zweden 1-6 / 6

Lezing door Thomas Bo Jensen

Campus Sint-Lucas Gent - Auditorium A4, Gent

Bakstenen zijn bekend als bouwmateriaal in Denemarken en trouwens in heel Scandinavië gedurende de voorbije 900 jaar. De lange levensduur en het feit dat de materialen onbrandbaar zijn, maakten dat baksteen geleidelijk houten huizen in de steden heeft vervangen. Men vindt een breed scala aan architectuurgeschiedenis in baksteen in het hoge Noorden.

Reis Stockholm & Oslo /05/2009

In Oslo worden we geleid langs een imponerende reeks werken van Arne Korsmo en Sverre Fehn. In Stockholm bekijken we meesterwerken van Asplund, Lewerentz en Celsing, in Uppsala onverwacht een Aalto. We ontdekken ook recenter werk van Snohetta, Kristin Jarmund, Jensen & Skodvin, Jarmund & Vigsnaes en Henning Larsen.

Lezing door Gilbert Decouvreur

De Biekorf, Brugge

Gilbert Decouvreur is een van de regelmatig terugkerende gastsprekers bij Archipel. Als docent en architectuurhistoricus weet hij niet alleen studenten te boeien en te motiveren in de Kunsthumaniora Sint-Lucas te Gent, maar ook het Archipelpubliek.

Reis Vakmanschap, landschap en herbestemming /05/2006

København, Malmö

De Denen en Zweden gebruiken het landschap om stedelijke interventies te structureren. Al dan niet nieuw ingerichte pleinen, parken en tussenruimtes zijn op een hoger niveau getild door objecten een tweede betekenislaag toe te kennen.

Varia Verslag voorbereidingsreis /06/2005

Naast recente & minder recente architectuur willen we ook de typisch Deense / Zweedse zorg voor de buitenruimte (landschapsarchitectuur & stedenbouw) laten zien.

Lezing door Gilbert Decouvreur

't Leerhuys, Brugge

Met het oeuvre van Erik Gunnar Asplund uit het interbellum periode zien we de radicale transformaties echter binnen het werk van dezelfde architect. De bibiliotheek van Stockholm met haar cilindervormig centrum, omsloten door drie lagere vleugels in hoefijzervorm sluit aan bij het Zweeds Neo-Classicisme.