Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Zwitserland 1-10 / 18

Lezing Over eigen werk

MIRY Concertzaal, Gent

Häberli slaagt erin om traditie en innovatie, vreugde en energie in zijn ontwerpen te verenigen en zijn werk is sterk beïnvloed door zijn vroege jeugd in Argentinië evenals zijn nieuwsgierigheid en studies in het dagelijks leven.

Lezing Housing in Zürich door Christian Inderbitzin

Campus Sint-Lucas, Auditorium A3, Gent

Hoewel de Zwitserse architectuur vooral bekend staat om haar vaak ascetische verschijning, wordt de laatste jaren de grenzen verlegd. In het werk van Edelaar Mosayebi Inderbitzin architecten ontdekken we nieuwe woningbouwarchitectuur die het wonen herdenkt en in nieuwe vormen giet.

Reis architectuur in het zuidwestelijke deel /05/2012

Een tocht van Genève over Lausanne, Biel en Neuchatel naar Bern, met tal van tussenstops in het prachtige Zwitserse landschap zal ons laten kennis maken met een architectuur die sterk gerelateerd is aan de bestaande context.

Lezing Work in progress

Intercultureel Centrum ‘De Centrale’, Gent

Zijn ontwerpen lijken in een archaïsche rust en concentratie te zijn fijn geslepen. Dit levert bijzondere gebouwen op die met nauwkeurig uitgebalanceerde architectonische middelen zijn ontworpen.

Lezing Gewaagde sereniteit

Auditorium Oehoe, E1, Gent

Hun werk wordt gekenmerkt door een continue progressieve zoektocht rond een aantal thema’s zoals het gebruik van orthogonale geometrie, eenvoud van vormen, een fijngevoelig toepassen van materialen, en een bijzondere aandacht voor de context.

Lezing Experimentele reductie

Muziekcentrum De Bijloke, Gent

Het architectenbureau Burkard Meyer, in 1968 opgericht door Urs Burkard en Adrian Meyer (beiden °1942), is sinds kort in handen van Oliver Dufner (°1968), Daniel Krieg, Antti Rüegg en Andreas Signer. Deze vier jonge vennoten zetten de architectuurproductie in dezelfde geest van consistente zorg en precies constructief experiment verder.

Bezoek Introverte Materialiteit

l'Institut Supérieur d'Architecture La Cambre & Flagey, Brussel

(Externe lezing) Voor Peter Zumthor kan alles teruggebracht worden tot ‘verblijven’, of het nu gaat om een woning, een museum of een tentoonstellingsinrichting. Na zijn spraakmakende gebouwen als de Thermen van Vals (1996) en Kunsthaus Bregenz (1997) presenteert Peter Zumthor nieuw werk.

Lezing Experimenting Architecture

Magdalenazaal, Brugge

Het sublimeren van een thema tot zijn essentie op een conceptueel niveau is zonder twijfel te interpreteren als een uitnodiging tot eenvoud. Reductie is nodig om te demonstreren dat de essentie van vorm nog steeds niet is waar te nemen, ondanks zijn eenvoud.

Lezing over eigen werk

Magdalenazaal, Sint-Andries Brugge

Het duo Anette Gigon en Mike Guyer hadden in 1989 met de wedstrijd voor het Kirchner Museum in het Zwitserse Davos een start van een buitengewoon architecturaal parcours. De sobere zuiverheid, de nederige terughoudendheid, de behandeling van licht en ruimte brachten een nieuwe dimensie in het museumontwerp.

Lezing over eigen werk

Cinema Lumière, Brugge

Jürg Conzett is een Zwitsers ingenieur die ondermeer samenwerkte met Peter Zumthor en Gigon en Guyer.
Hij verwierf internationale faam door een reeks opmerkelijke bruggen (voetgangersbruggen, autobruggen); in Brugge ontwierp hij de Coupurebrug.