Archipel

Beleef architectuur!

Landen: België 1-10 / 193

Lezing Festival van de polyfonie

Concertgebouw (Kamermuziekzaal), Brugge

De lokroep van de muze is een dubbellezing binnen het polyfonie festival van het Concertgebouw Brugge. Hubert De Witte (directeur Musea Brugge) duikt in de geschiedenis van de kerk, waarna Hera Van Sande (medewerkster Toyo Ito paviljoen Burg, Brugge 2002) het belang van deze plek duidt als muze voor het paviljoen van Toyo Ito.

Lezing Het maken van de architectonische ruimte

Abdij Roosenberg, Waasmunster

Gedurende dertig jaar gaf de Nederlandse Benedictijner monnik en architect Dom Hans van der Laan les aan praktiserende architecten. Zijn lessen stonden in het teken van een diepere queeste: voor eens en altijd de fundamenten van de architectuur vastleggen.
Caroline Voet brengt het rijke archiefmateriaal weer tot leven en laat zo binnenkijken in de leeromgeving waar Dom van der Laan zijn meesterschap doorgaf.

Lezing An Architectural Anthology | RobbrechtenDaem

Lantaarntoren Concertgebouw, Brugge

Het boek biedt een omvattend overzicht van het oeuvre van Robbrecht en Daem architecten van de vroege jaren tachtig tot heden.
Hoe is het boek gemaakt? Waarom er ’5 Themes, 9 Key Projects, 11 Titles, 49 Voices, 63 Projects, 75 Glosses’ zijn enz.. enz.. Het wonder van de Louie getallen en de fascinatie voor verhoudingen en ritme worden ontsluierd.

Varia Pleidooi voor een objectief onderzoek naar mogelijke herbestemming

Na de beslissing van het Oostendse stadsbestuur om de bouwmeesterprocedure voor renovatie van het stedelijk zwembad stop te zetten en de aankondiging van de bouw van een nieuw zwembad dreigt de afbraak. Maar afbraak is onomkeerbaar.
Archipel pleit voor een objectief onderzoek naar een mogelijke herbestemming onder het motto: “Maak niet nogmaals de fout van een ondoordachte afbraak zonder grondige analyse!”

Lezing Coussée & Goris architecten

Stadsbibliotheek De Krook (Zaal De Blauwe Vogel), Gent

De opening van de stadsbibliotheek ‘De Krook’ geeft Archipel de kans om in te zoomen op het werk van Coussée en Goris architecten. Ralf Coussée en Klaas Goris geven een lezing onder de titel “natura naturans (vers une nature)”. De geplande rondleiding kan door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan. De bibliotheek is een openbaar gebouw. Het is dus perfect mogelijk om, met respect voor de gebruikers, in alle stilte in de publiek toegankelijke delen van het gebouw rond te wandelen voorafgaand aan de lezing.

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In het kader van het idee ‘Langs Vlaamse wegen’ verkennen we dit najaar ‘The Far East’. In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd. Je mag je ook ditmaal verwachten aan de Archipel – signatuur van indrukwekkende architecturale highlights, maar ook onverwachte en minder gekende projecten.

Lezing Klarté | Maes & Vandelannoote | maf architecten

Budafabriek, Kortrijk

In samenwerking met Designregio Kortrijk en de intercommunale Leiedal organiseert Archipel eind oktober een architectuurlezing binnen de ‘week van het ontwerpen’.
Als derde luik van de reeks “jonge architecten aan het woord” selecteerden we drie veelbelovende bureaus uit de regio Kortrijk en geven hen een podium.

Lezing Metamorfose: transformaties / bewerkingen in Brugge

Concertgebouw (kamermuziekzaal), Brugge

Begin oktober organiseert Archipel ‘bouwkunst als versteende muziek’ binnen het seizoensthema “Metamorfose: transformaties/bewerkingen” van het concertgebouw Brugge. Architectuur en Muziek!
Nu er in Brugge op cultureel vlak een frisse en sprankelende wind waait, hopen wij dat doorheen de bouwkunst van deze zeven voorbeelden, ook de architecturale perceptie van de Bruggeling wordt geprikkeld.

Lezing Poëzie van de Alledaagsheid

KAPOW.be, Gent

Bij Archipel wordt PechaKucha een echte traditie. In de vorige 3 edities kwamen 33 jonge Vlaamse bureaus aan het woord voor een zeer jong en talrijk publiek. In deze vierde editie presenteren opnieuw een tiental jonge bureaus hun werk in het bijzondere format.

Bezoek Archipelfilm: poëzie van de alledaagsheid.

Concertgebouw, Brugge

Het Concertgebouw Brugge wordt een open huis. In 2002 opende het Brugse Concertgebouw de deuren. De architecturale parel van Robbrecht & Daem architecten evolueerde snel tot een bruisende ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, artiesten en de bedrijfswereld uit binnen- en buitenland. 15 jaar later, meer precies vanaf september 2017, geeft het Concertgebouw nu ook overdag zijn geheimen prijs.