Archipel

Beleef architectuur!

Landen: België 1-10 / 190

Varia Pleidooi voor een objectief onderzoek naar mogelijke herbestemming

Na de beslissing van het Oostendse stadsbestuur om de bouwmeesterprocedure voor renovatie van het stedelijk zwembad stop te zetten en de aankondiging van de bouw van een nieuw zwembad dreigt de afbraak. Maar afbraak is onomkeerbaar.
Archipel pleit voor een objectief onderzoek naar een mogelijke herbestemming onder het motto: “Maak niet nogmaals de fout van een ondoordachte afbraak zonder grondige analyse!”

Lezing Coussée & Goris architecten

Stadsbibliotheek De Krook (Zaal De Blauwe Vogel), Gent

De opening van de stadsbibliotheek ‘De Krook’ geeft Archipel de kans om in te zoomen op het werk van Coussée en Goris architecten. Ralf Coussée en Klaas Goris geven een lezing onder de titel “natura naturans (vers une nature)”. De geplande rondleiding kan door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan. De bibliotheek is een openbaar gebouw. Het is dus perfect mogelijk om, met respect voor de gebruikers, in alle stilte in de publiek toegankelijke delen van het gebouw rond te wandelen voorafgaand aan de lezing.

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In het kader van het idee ‘Langs Vlaamse wegen’ verkennen we dit najaar ‘The Far East’. In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd. Je mag je ook ditmaal verwachten aan de Archipel – signatuur van indrukwekkende architecturale highlights, maar ook onverwachte en minder gekende projecten.

Lezing Klarté | Maes & Vandelannoote | maf architecten

Budafabriek, Kortrijk

In samenwerking met Designregio Kortrijk en de intercommunale Leiedal organiseert Archipel eind oktober een architectuurlezing binnen de ‘week van het ontwerpen’.
Als derde luik van de reeks “jonge architecten aan het woord” selecteerden we drie veelbelovende bureaus uit de regio Kortrijk en geven hen een podium.

Lezing Metamorfose: transformaties / bewerkingen in Brugge

Concertgebouw (kamermuziekzaal), Brugge

Begin oktober organiseert Archipel ‘bouwkunst als versteende muziek’ binnen het seizoensthema “Metamorfose: transformaties/bewerkingen” van het concertgebouw Brugge. Architectuur en Muziek!
Nu er in Brugge op cultureel vlak een frisse en sprankelende wind waait, hopen wij dat doorheen de bouwkunst van deze zeven voorbeelden, ook de architecturale perceptie van de Bruggeling wordt geprikkeld.

Lezing Poëzie van de Alledaagsheid

KAPOW.be, Gent

Bij Archipel wordt PechaKucha een echte traditie. In de vorige 3 edities kwamen 33 jonge Vlaamse bureaus aan het woord voor een zeer jong en talrijk publiek. In deze vierde editie presenteren opnieuw een tiental jonge bureaus hun werk in het bijzondere format.

Bezoek Archipelfilm: poëzie van de alledaagsheid.

Concertgebouw, Brugge

Het Concertgebouw Brugge wordt een open huis. In 2002 opende het Brugse Concertgebouw de deuren. De architecturale parel van Robbrecht & Daem architecten evolueerde snel tot een bruisende ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, artiesten en de bedrijfswereld uit binnen- en buitenland. 15 jaar later, meer precies vanaf september 2017, geeft het Concertgebouw nu ook overdag zijn geheimen prijs.

Lezing Open Monumentendag |3 projecten

Hoofdkwartier Wit-Gele Kruis, Gent (Ledeberg)

Op zondag 10 september zetten duizenden monumenten in Vlaanderen traditiegetrouw hun deuren wijd open.
Archipel wil drie renovatieprojecten in de kijker stellen die op een hedendaagse wijze geslaagd omgaan met erfgoed. Drie projecten die in de diepte worden toegelicht door hun respectievelijke architecten.

Lezing Lieven Achtergael

Militair Hospitaal, Antwerpen

Wegens vertraging in de werkzaamheden bij de verbouwing van de locatie (oude stookplaats militair hospitaal) wordt de lezing uitgesteld naar het najaar.
De nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Bezoek Hoe een stad bouwt aan zijn identiteit

Oosteroever, Oostende

Oosteroever is een complexe wijk met daarin een havengebied, een duinlandschap, een bestaande woonwijk en de herontwikkeling van een bestaand havengebied en bedrijventerrein. Dit gebied wil zich ontwikkelen tot een volwaardig stadsdeel dat een nieuw karakter toevoegt aan Oostende: een asymmetrie met centraal de haven.