Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Groot-Brittanië 1-10 / 11

Lezing Hybrid entities

Opera, Gent

Het precieze, zorgvuldig en degelijke werk van de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth is sinds 2000 onophoudelijk gegroeid. Hun werk wordt gekenmerkt door hun fijngevoelige reactievermogen op zowel fysieke als culturele context en door de kwaliteit van detaillering en constructie binnen strikte tijd- en budgetbeperkingen.

Debat Liquid City 1: Zygmunt Bauman

Stadsschouwburg, Brugge

De overgang van ‘vaste’ naar ‘vloeibare’ moderniteit heeft in de westerse samenlevingen een heel nieuwe situatie doen ontstaan en de mens voor uitdagingen geplaatst waarmee hij nooit eerder werd geconfronteerd.

Lezing Buildings are not alone

JOC Minus One Rabot, Gent

Taylor is een architect die erin slaagt alledaagse ervaringen op te waarderen door eenvoudige, inventieve ingrepen op gebied van ruimtelijke planning, vorm en materiaal. Deze aanpak reikt voorbij de site van het gebouw tot in het publieke domein om aan de ruimere omgeving een enorme meerwaarde te bieden.

Lezing Lezing over eigen werk

Budafabriek, Kortrijk

Studio Weave, een jong, extravagant en energiek architectenbureau uit Londen balanceert tussen een positieve open benadering en technische precisie. Ze houden ervan eigenaardigheden te bestuderen, er sterke punten uit te isoleren en deze te transformeren tot iets aparts met geheel nieuwe kwaliteiten. Hun werk flirt met architectuur, kunst, design en publieke ruimte.

Reis Architectuur in Dublin & Glasgow /04/2011

Ierland is vandaag ook architectuur. Een jonge generatie ontwerpers is met een kritische blik een andere weg ingeslagen en heeft met wat we een nieuwe verfrissende kijk noemen een architectuurverhaal geschreven.

Lezing ... as found

VLM-Zaal, Brugge

Sergison Bates levert een architectuur waarin constructie en reflectie over het zijn, herinneren en ervaren hand in hand gaan. In de eerste plaats zijn Jonathan Sergison en Stephen Bates bezorgd om het hier en nu, om het werkelijke en het alledaagse… as found.

Reis London, Cambridge & Walsall /09/2007

London, Cambridge & Walsall

Ergens mid jaren ’90 ontstaat in Londen een discussiegroep van jonge architecten en kunstenaars: Adam Caruso, Tony Fretton, Jonathan Wolf, David Adjaye, Jonathan Sergison, Brad Lochore, Stephen Bates, Mark Pimlott, Juan Salgado & Irene Scalbert. Bij gebrek aan eigen werk, besluiten ze hun gemeenschappelijke ideëen uit te werken en te publiceren in een aantal essays.

Film over de Swiss RE van Norman Foster

't Leerhuys, Brugge

Spervuren van scherpe dialogen en ongekende botsingen tussen persoonlijkheden karakteriseren de bouw van de “Gherkin” of de Swiss RE wolkenkrabber in de City van Londen door architect Norman Foster.

Lezing Casino Knokke door Stephane Hof

Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist

De zon heeft in dit voorstel de mogelijkheid om op het zandstrand neer te dwarrelen via de open ruimtes tussen de volumes in. De ‘gaten’ bieden bovendien een mooie afwisseling met de volledig dichtgebouwde kustlijn.

Lezing Building the Dream

CC Scharpoord, Knokke-Heist

Het ‘minimalisme’ van Pawson is een ascetische vorm van onderdrukking van de bonte, alledaagse beeldcultuur, van lelijkheid en banaliteit. Een intellectuele bijdrage tot de architectuur zoals de Japanse zentuinen dat waren voor de tuinarchitectuur.