Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Verenigde Staten 1-10 / 28

Reis Omgeving & New York /04/2015

New York, Boston, New Haven...

Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Film Op zoek naar Louis Kahn

Jozef Plateauzaal, Gent

Deze documentaire, gemaakt door Nathaniel Khan, gaat over de zoektocht naar zijn vader Louis Kahn, waarbij zowel de bijzondere carrière van deze Amerikaanse architect als zijn familie geschiedenis uit de doeken wordt gedaan.

Lezing door Kathleen James-Chakraborty (IE)

Universiteit Gent, Gent

De Amerikaanse architect Louis Kahn was één van de grootste bouwmeesters van de twintigste eeuw. Met complexe ruimtelijke composities, een elementaire vormentaal en een meesterlijk choreografische gebruik van licht, maakte Kahn gebouwen van tijdloze schoonheid en universeel symbolische kracht.

Varia Woning bedreigd met afbraak

Ondersteuningsactie tot behoud van de bedreigde woning in Phoenix Arizona.

Reis NAV & ARCHIPEL /04/2009

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Film over het leven en werk van Philip Johnson

Boot 'Captal', Gent

Philip Johnson neemt ons mee op het 40 are grote domein in New Canaan, Connecticut – zijn eigen ‘laboratorium’- en levert de nodige gevatte en humoristische commentaar.

Lezing door Dirk De Meyer

't Leerhuys, Brugge

De lezing wil de betekenis vatten van de projecten die Mies na zijn immigratie in Noord-Amerika realiseert. De culturele en andere wortels van Mies’ Europese periode worden ingezet om zijn latere werk te analyseren.

Lezing Evoluerende vormen

Het Pand, Gent

Het experiment in de architectuur staat bij Greg Lynn centraal. Deze Amerikaanse utopisch denkende architect laat een veelheid met de computer gegenereerde vormen zien op basis van principes uit de moderne fysica, biologie en mathematica.

Reis Los Angeles, San Fransisco & La Jolla /2007

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Varia door Wim Supply & Géry Vandenabeele

't Leerhuys, Brugge

Mooie fotoreportages en boeiende reisverhalen over projecten van onder meer Erik Owen Moss, Morphosis, Herzog & de Meuron, Frank O. Gehry, Fumihiko Maki worden vruchtbaar gecombineerd met een meer diepgaande beschrijving van het Salk Institute door Louis I. Kahn in La Jolla.