Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Denemarken 1-10 / 11

Lezing Danish Design Days

Deense Ambassade, Brussel

In de loop van februari verleent Archipel steun aan een initiatief van de Deense Ambassade en het Deens Cultureel Instituut. Tijdens de Danish Design Days loopt er een tentoonstelling over Deens design in Tour & Taxis te Brussel. Archipel werkt mee aan één kaderende lezing.

Lezing Liquid City 2

Concertgebouw - Kamermuziekzaal, Brugge

Antropologe Anna Lowenhaupt Tsing geeft een uiteenzetting en performance over haar onderzoek naar invasieve soorten. Rotor leidt in.

Lezing Een stedelijke visionair

Concertgebouw Brugge, Brugge

Wat betekent duurzaamheid als we het over steden en openbare ruimte hebben? Is het voldoende om met duurzame materialen te werken of te pleiten voor meer voetgangers en fietsers? Of zijn steden die op menselijke maat zijn gebouwd per definitie duurzaam? En wat betekent dit dan concreet voor de ontwerper van de openbare ruimte?

Lezing door Thomas Bo Jensen

Campus Sint-Lucas Gent - Auditorium A4, Gent

Bakstenen zijn bekend als bouwmateriaal in Denemarken en trouwens in heel Scandinavië gedurende de voorbije 900 jaar. De lange levensduur en het feit dat de materialen onbrandbaar zijn, maakten dat baksteen geleidelijk houten huizen in de steden heeft vervangen. Men vindt een breed scala aan architectuurgeschiedenis in baksteen in het hoge Noorden.

Lezing over eigen werk

De Centrale, Gent

“The Global City” is realiteit geworden en voor Julien De Smedt is deze kosmopolitische conditie reeds van bij de geboorte een feit: een Franse vader met een zaak in New York en een Belgische moeder, zes jaar architectuurstudies in zes verschillende internationale scholen, zeventien verschillende nationaliteiten onder zijn huidige werknemers,…

Lezing door Michael Sheridan

Xpo Meeting Center, Kortrijk

Jacobsens ontwerpstijl kan als functionalistisch worden omschreven, want bij hem wordt de vorm steeds door de functie bepaald. Arne Jacobsen is beïnvloed door Mies van der Rohe, Le Corbusier en Bauhaus. Jacobsen op zijn beurt heeft vele andere ontwerpers beïnvloed.

Reis Vakmanschap, landschap en herbestemming /05/2006

København, Malmö

De Denen en Zweden gebruiken het landschap om stedelijke interventies te structureren. Al dan niet nieuw ingerichte pleinen, parken en tussenruimtes zijn op een hoger niveau getild door objecten een tweede betekenislaag toe te kennen.

Lezing door Ole Wedebrunn (DK)

VLM-zaal, Brugge

Flemming Lassen en Arno Jacobsen hadden in 1919 net hun klassieke opleiding voltooid, maar deelden nu een droom met de Europese avant-garde architectuur waarin technologie en wetenschap in staat zijn om lichaam en geest los te laten in open, verlichte ruimtes die inspelen op de stand van de zon.

Lezing Robuustheid versus elegantie

VLM-zaal, Brugge

Deze jonge Deense architecte experimenteert zowel met materialen uit andere disciplines (e.g. parachutestof) als met nieuwe constructieve toepassingen van bestaande materialen.

Varia Verslag voorbereidingsreis /06/2005

Naast recente & minder recente architectuur willen we ook de typisch Deense / Zweedse zorg voor de buitenruimte (landschapsarchitectuur & stedenbouw) laten zien.