Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Finland 1-5 / 5

Lezing Gilbert Decouvreur

Concertgebouw - Kamermuziekzaal, Brugge

De New Yorkse wereldtentoonstelling van 1939 bracht Jean Sibelius en architect Alvar Aalto ten minste in geest samen in een cruciale episode in de Finse geschiedenis. In Aalto’s labyrintische paviljoen klonk een opname van Sibelius’ roerende Andante Festivo, twee symbolen van een zelfverzekerde natie onder Russische dreiging. In deze lezing leer je bij over de Finse designer, die niet alleen imposante gebouwen als de Finlandia Hall ontwierp, maar ook textiel, glaswerk en meubels.

Reis Waar de zon nauwelijks ondergaat /2014

Helsinki, Turku...

Sommige gebouwen worden beter naar mate ze ouder worden – of naar mate we zelf ouder worden?
Met Alvar Aalto als kompas reizen we door de eindeloze wouden en krijgen bij elke klassieker het gevoel terug thuis te komen: de werken zijn prachtig bewaard en maken nóg meer indruk dan voorheen.

Reis Het Lage Licht /03/2000

Jyväskylä, Säynätsalo, Tampere, Prikkala, Normarkky, Turku, Paimo, Hvittrask, Otamiemi, Helsinki, Tapiola, Vantaa,

Alhoewel het in hoofdzaak een Aalto-reis wordt, hebben we toch heel wat boeiende en indrukwekkende architectuur ontdekt, zowel uit de periode voor als na en zelfs hedendaags.

Lezing door Gilbert Decouvreur

't Leerhuys, Brugge

Bryggman’s kerkelijke architectuur is een van de meest verfijnde bijdragen tot de Finse architectuur binnen de 20e eeuw. Zijn planning voor deze kerkelijke architectuur hield volop rekening met de esthetische waarden van de omgeving. De belangrijkste rol kent hij toe aan het natuurlijke licht, dat zijn interieur steeds in een juiste stemming brengt.

Lezing door Gilbert Decouvreur

't Leerhuys, Brugge

In het overzicht van zijn omvangrijke oeuvre worden 200 projecten genoemd, waarvan ongeveer de helft uitgevoerd werd, voor het grootste deel openbare gebouwen.