Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Duitsland 1-10 / 24

Lezing Liquid City 5 - House of Time

House of Time, Brugge

House of Time is een langetermijnproject dat is opgestart door het Berlijnse collectief raumlabor, in samenwerking met lokale partners als Brugge(n) voor jongeren en Bolwerk. Op een oude industriële site langs het kanaal werken ze een jaar lang samen aan een huis vol tijd.

Bezoek Daguitstap naar het paviljoen

Krefeld

Een daguitstap naar dat paviljoen en de Krefeld periode van een van de belangrijkste iconen van de twintigste eeuwse architectuur.

Reis architectuur & landschap /10/2011

Duisburg, Essen & Münster

Het Ruhrgebied was ooit de grootste industrieregio van Europa. Er werd op grote schaal steenkool gewonnen en staal geproduceerd. In de jaren tachtig was de neergang van de zware industrie echter een feit, en de meeste mijn- en staalwerkers werden werkloos. Met het regio-project IBA Emscherpark onderging het Ruhrgebied een ingrijpende verandering.

Tentoonstelling Tentoonstelling /2009

IB Lichtateljee, Brugge

Ingo Maurer ontwerpt en produceert verlichting sinds meer dan 40 jaar. Artistieke expressie en functionele elegantie smelten hierbij samen.

Reis Tweedaagse uitstap /10/2008

Köln & Krefeld

Dat Peter Zumthor in Keulen een paar opmerkelijke bouwwerken neerzette is alom gekend.
De Ludwig Mies van der Rohe villa’s uit de jaren 1930 in Krefeld staan sedert de lezingen van Dirk De Meyer ook als ‘must see‘ in ons geheugen gegrift.

Lezing door Dirk De Meyer

't Leerhuys, Brugge

Wat zijn de achtergronden van de jonge Ludwig Mies in het Duitsland van de Deutsche Werkbund en het expressionisme en het Berlijn van conservatieve bouwtradities en artistieke avantgardes. Vervolgens worden vroege manifesten als het Glashochhaus en zijn realisaties in de jaren twintig belicht.

Reis voor jongeren /09/2004

München, Salzburg, Graz...

De zonovergoten donausteden Linz & Krems, het oude Salzburg, de (tot onze verrassing) besneeuwde Alpen & het grensgebied tussen Graz & Wenen brengen ons bij projecten van Riepl & Riepl, Riegler Riewe, Lichtblau Wagner, Bétrix & Cosolascio en anderen.

Lezing door architect Gilbert Decouvreur

't Leerhuys, Brugge

Poelzig is een stuk robuuste natuur, oorspronkelijk en origineel. Hij bewoog zich ongedwongen in zijn ruimten, hij sprak met een onbelemmerdheid en een natuurlijkheid als van een kind.

Reis Berlijn /04/2002

Berlijn en omgeving, Berlijn

De stad Berlijn is een geladen stad, een mystieke wereldstad. Beelden van Berlijn zijn collectief in ons geheugen gebrand. Berlijn is een stad met een “Wereldschokkende” geschiedenis in een land met een gruwelijk verleden.

Lezing door Gilbert Decouvreur

't Leerhuys, Brugge

Bruno Taut belichaamt als het ware de zwerftochten van de artistieke avant-garde tussen de ethische maatschappelijke herinrichting, de realisering van het Gesamts-kunstwerk.