Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Duitsland 1-10 / 27

Reis Van baksteen-expressionisme tot Ishigami’s ontastbaarheid NTB

UITGESTELD

Duitsland,

Een bezoek aan Hamburg is een wandeling door de bouwgeschiedenis van de laatste anderhalve eeuw. Hier heeft weinig architectuur die ouder is de stormen overleefd; brand, epidemieën, economische revoluties, oorlog… Maar haar bevolking krabbelde altijd opnieuw overeind, paste de stad aan naar de nieuwe realiteit.

Reis 1919–2019 /11/2019

Duitsland,

Deze architectuurreis dompelt jullie onder in de ontstaansgeschiedenis èn de erfenis van het Bauhaus. Deze opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten ontstond in 1919 in Weimar, verhuisde vervolgens naar Dessau en was tot 1932 in Berlijn gevestigd.

Lezing Magdalena Droste (D)

Sint-Autbertuskerk, Monasterium PoortAckere, Gent

Duitsland viert in 2019 de honderdste verjaardag van de oprichting van het Bauhaus. Gesticht in 1919 in Weimar, verhuisd naar Dessau in 1925 en gesloten onder druk van het nazisme in 1933 in Berlijn, heeft deze progressieve kunstschool slechts veertien jaar bestaan. Nog steeds is het legendarische Bauhaus wereldwijd een inspiratiebron.

Lezing Liquid City 5 - House of Time

House of Time, Brugge

House of Time is een langetermijnproject dat is opgestart door het Berlijnse collectief raumlabor, in samenwerking met lokale partners als Brugge(n) voor jongeren en Bolwerk. Op een oude industriële site langs het kanaal werken ze een jaar lang samen aan een huis vol tijd.

Bezoek Daguitstap naar het paviljoen

Krefeld

Een daguitstap naar dat paviljoen en de Krefeld periode van een van de belangrijkste iconen van de twintigste eeuwse architectuur.

Reis architectuur & landschap /10/2011

Duisburg, Essen & Münster

Het Ruhrgebied was ooit de grootste industrieregio van Europa. Er werd op grote schaal steenkool gewonnen en staal geproduceerd. In de jaren tachtig was de neergang van de zware industrie echter een feit, en de meeste mijn- en staalwerkers werden werkloos. Met het regio-project IBA Emscherpark onderging het Ruhrgebied een ingrijpende verandering.

Tentoonstelling Tentoonstelling /2009

IB Lichtateljee, Brugge

Ingo Maurer ontwerpt en produceert verlichting sinds meer dan 40 jaar. Artistieke expressie en functionele elegantie smelten hierbij samen.

Reis Tweedaagse uitstap /10/2008

Köln & Krefeld

Dat Peter Zumthor in Keulen een paar opmerkelijke bouwwerken neerzette is alom gekend.
De Ludwig Mies van der Rohe villa’s uit de jaren 1930 in Krefeld staan sedert de lezingen van Dirk De Meyer ook als ‘must see‘ in ons geheugen gegrift.

Lezing door Dirk De Meyer

't Leerhuys, Brugge

Wat zijn de achtergronden van de jonge Ludwig Mies in het Duitsland van de Deutsche Werkbund en het expressionisme en het Berlijn van conservatieve bouwtradities en artistieke avantgardes. Vervolgens worden vroege manifesten als het Glashochhaus en zijn realisaties in de jaren twintig belicht.

Reis voor jongeren /09/2004

München, Salzburg, Graz...

De zonovergoten donausteden Linz & Krems, het oude Salzburg, de (tot onze verrassing) besneeuwde Alpen & het grensgebied tussen Graz & Wenen brengen ons bij projecten van Riepl & Riepl, Riegler Riewe, Lichtblau Wagner, Bétrix & Cosolascio en anderen.