Archipel

Beleef architectuur!

Landen: Indië 1-10 / 10

Lezing door Iain Jackson (GB)

Budafabriek - derde verdieping, Kortrijk

In Chandigarh ontwierpen zij tal van woningtypes, evenals baanbrekende schoolontwerpen, hogescholen, ziekenhuizen e.d.m.. Post-Chandigarh schreven ze nog twee boeken over tropische architectuur.

Tentoonstelling Le Corbusier/Chandigarh : : Kortrijk/Eurometropool /2013

Budafabriek, Kortrijk

Deze tentoonstelling toont het achtergrondverhaal en de evolutie van de modernistische stad Chandigarh, het reële leven in moderniteit via prachtige foto’s, en laat de Archipelreizigers aan het woord over hun ervaringen en visies.

Lezing over eigen werk

Budafabriek, Kortrijk

Gurjit Singh Matharoo is geboren in Ajmer, Rajastan in 1966. In 1992 opende hij, na een kort verblijf in Ticino Zwitserland, zijn eigen architectuurbureau in Ahmedabad. Gedurende haar relatief korte bestaan valt Matharoo Associates op door zijn innovatieve concepten, ‘out of the box’ denken en hoogwaardige constructies / uitvoering in een derde wereld scenario.

Lezing door Luc Deleu (T.O.P. Office)

Auditorium Oehoe, E1, Gent

Een sterk staaltje Europees modernisme in het traditionele India. In 1950 ontwierp Le Corbusier er een complete stad. Na de problematische opdeling van Brits-Indië wilde premier Jawaharlal Nehru een nieuwe hoofdstad voor de Indiase provincies Punjab en Haryana, ‘niet gehinderd door de tradities uit het verleden’.

Reis het Indiase subcontinent /02/2013

Mumbai, Delhi, Ahmedabad, Chandigarh + Dhaka

Chandigarh was de aanzet voor de architecturale zoektocht doorheen een fractie van ‘het Indische subcontinent’. Wat na die zoektocht blijft en beklijft, is het gevoel ‘essentie’ te hebben ontdekt.

Varia Infoavond

De Biekorf, Brugge

Bereid u voor op een wervelende avond onderdompeling in Indië met filmfragmenten en boeiend beeldmateriaal!

Lezing door Kathleen James-Chakraborty (IE)

Universiteit Gent, Gent

De Amerikaanse architect Louis Kahn was één van de grootste bouwmeesters van de twintigste eeuw. Met complexe ruimtelijke composities, een elementaire vormentaal en een meesterlijk choreografische gebruik van licht, maakte Kahn gebouwen van tijdloze schoonheid en universeel symbolische kracht.

Lezing Cultuur en klimaat als hoeksteen voor architectuur

C-mine cultuurcentrum Genk, Genk

De projecten van Studio Mumbai ontstaan na veel overleg en krijgen vorm via een proces van ‘leren door maken’. Ideeën worden getoetst in materiaalstudies, maquettes en schetsen.

Varia Actie tot behoud van Chandigarh

Chandigarh, de ideale stad van Le Corbusier wordt langzaam leeggeroofd.

Lezing door Charles Vermeersch

't Leerhuys, Brugge

Le Corbusier ging als stedebouwkundige te keer tegen de oude stad. Voor een verkenning van het meest controversiële en wellicht meest onbegrepen aspect van het oeuvre van Le Corbusier, deden we beroep op professor Charles Vermeersch.