Archipel

Beleef architectuur!

Al meer dan 35 jaar maakt Archipel van architectuur ervaren haar missie. Reizen en bezoeken zijn de beste manier om de schoonheid en ingenieusiteit van een architecturale verwezenlijking te beleven. Onze reizen bieden architecten en architectuurminaars de mogelijkheid om zowel iconen als verborgen schatten uit 21° en 20° eeuw in hun contextuele werkelijkheid te ervaren.

Op architectuureis met Archipel

Archipel geeft de architectuurreiziger toegang tot een eigenzinnige selectie van opmerkelijke gebouwen, innoverende interieurarchitectuur, beeldbepalende landschapsarchitectuur of ingenieus geconcipieerde stedenbouwkundige ingrepen. Meestal bezoeken we op onze reizen zowel moderne als hedendaagse projecten in een bepaalde regio, waarbij verschillende tijdsvakken en stijlen worden verkend. Soms organiseert Archipel ook reizen of bezoeken die zich toespitsen op een beperkter aanbod uit een specifieke architecturale periode.

Archipel reizen gaan verder dan het visueel waarnemen. We laten onze reizigers architectuur in al zijn aspecten beleven en ervaren. We fietsten door woonwijken van August Perret, trokken de zwembroek aan in het zwembad van Jean Nouvel, genoten van een concert in een operazaal van Alvar Aalto … We benaderen architectuur soms vanop een afstand en dan weer met een vergrootglas. Het ene moment richten we ons op het concept, dan weer op de materialiteit of op de techniek. Deze diversiteit maakt reizen met Archipel boeiend en uniek.

Reizen met Archipel is veel meer dan een bezoekje brengen. Archipel maakt werk van architecturale ervaring. Een kernteam van mensen, die van architectuur niet enkel hun beroep maar ook hun hobby gemaakt hebben, ontwikkelt en begeleidt de reizen. Er wordt gezocht, geslecteerd en vooraf bezocht om onze gepassioneerde deelnemers een onvergetelijke architectuurbeleving te kunnen bezorgen. We bezoeken veelal gebouwen die voor het gewone publiek niet toegankelijk zijn en regelen rondleidingen met ontwerpers of bewoners.

De deskundige uitleg van een ontwerper, een discussie met je medereiziger of de spontane anekdotes van een bewoner geven een uniek inzicht. Dit wordt versterkt door de Archipel reisgidsen die zorgvuldig voor elke reis worden samengesteld. Aan de hand van plannetjes en een uitvoerige uitleg geven we deelnemers de tools om zelf een opinie te vormen, om te reflecteren of in vraag te stellen. In lezingen voor en na de reis trachten we daarenboven de hoofdactoren ook nog het woord te geven.

Bekijk de programma's van de laatste 5 reizen:

Reis Japan | GROEP 3: HERFST 2018 /2018

We trekken twee weken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis Centre Pompidou Metz | Japan-ness & Japanorama /12/2017

Centre Pompidou, Metz - Frankrijk

Het Centre Pompidou in Metz is dit najaar ondergedompeld in een Japanse atmosfeer met twee tentoonstellingen: de architectuur-expo’JAPAN-NESS’ maakt een boog van 1945 tot nu en de kunst expo ‘JAPANORAMA’zet Japanse hedendaagse kunst na 1970 in de kijker.

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd.

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Bekijk alle reizen of de wereldkaart met bezochte landen