Archipel

Beleef architectuur!

Al meer dan 35 jaar maakt Archipel van architectuur ervaren haar missie. Reizen en bezoeken zijn de beste manier om de schoonheid en ingenieusiteit van een architecturale verwezenlijking te beleven. Onze reizen bieden architecten en architectuurminaars de mogelijkheid om zowel iconen als verborgen schatten uit 21° en 20° eeuw in hun contextuele werkelijkheid te ervaren.

Op architectuureis met Archipel

Archipel geeft de architectuurreiziger toegang tot een eigenzinnige selectie van opmerkelijke gebouwen, innoverende interieurarchitectuur, beeldbepalende landschapsarchitectuur of ingenieus geconcipieerde stedenbouwkundige ingrepen. Meestal bezoeken we op onze reizen zowel moderne als hedendaagse projecten in een bepaalde regio, waarbij verschillende tijdsvakken en stijlen worden verkend. Soms organiseert Archipel ook reizen of bezoeken die zich toespitsen op een beperkter aanbod uit een specifieke architecturale periode.

Archipel reizen gaan verder dan het visueel waarnemen. We laten onze reizigers architectuur in al zijn aspecten beleven en ervaren. We fietsten door woonwijken van August Perret, trokken de zwembroek aan in het zwembad van Jean Nouvel, genoten van een concert in een operazaal van Alvar Aalto … We benaderen architectuur soms vanop een afstand en dan weer met een vergrootglas. Het ene moment richten we ons op het concept, dan weer op de materialiteit of op de techniek. Deze diversiteit maakt reizen met Archipel boeiend en uniek.

Reizen met Archipel is veel meer dan een bezoekje brengen. Archipel maakt werk van architecturale ervaring. Een kernteam van mensen, die van architectuur niet enkel hun beroep maar ook hun hobby gemaakt hebben, ontwikkelt en begeleidt de reizen. Er wordt gezocht, geselecteerd en vooraf bezocht om onze gepassioneerde deelnemers een onvergetelijke architectuurbeleving te kunnen bezorgen. We bezoeken veelal gebouwen die voor het gewone publiek niet toegankelijk zijn en regelen rondleidingen met ontwerpers of bewoners.

De deskundige uitleg van een ontwerper, een discussie met je medereiziger of de spontane anekdotes van een bewoner geven een uniek inzicht. Dit wordt versterkt door de Archipel reisgidsen die zorgvuldig voor elke reis worden samengesteld. Aan de hand van plannetjes en een uitvoerige uitleg geven we deelnemers de tools om zelf een opinie te vormen, om te reflecteren of in vraag te stellen. In lezingen voor en na de reis trachten we daarenboven de hoofdactoren ook nog het woord te geven.

Bekijk de programma's van de laatste 5 reizen:

Reis Van baksteen-expressionisme tot Ishigami’s ontastbaarheid /11/2020

Duitsland,

Een bezoek aan Hamburg is een wandeling door de bouwgeschiedenis van de laatste anderhalve eeuw. Hier heeft weinig architectuur die ouder is de stormen overleefd; brand, epidemieën, economische revoluties, oorlog… Maar haar bevolking krabbelde altijd opnieuw overeind, paste de stad aan naar de nieuwe realiteit.

Reis 1919–2019 /11/2019

Duitsland,

Deze architectuurreis dompelt jullie onder in de ontstaansgeschiedenis èn de erfenis van het Bauhaus. Deze opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten ontstond in 1919 in Weimar, verhuisde vervolgens naar Dessau en was tot 1932 in Berlijn gevestigd.

Reis Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers /2019

Japan

Grijp deze kans om met andere architectuurliefhebbers rugzak-gewijs de Japanse architectuur, kunst en cultuur te leren kennen. Deze originele, chronologische route start in de eeuwenoude stad Kyoto, voert je langs de kunsteilanden op weg naar de metropool Tokyo.

Reis Langs Waalse wegen /05/2019

Na de succesvolle escapades ‘Wild West’ en ‘Far East’ in Vlaanderen in mei en november 2017, zet Archipel in 2019 de queeste naar kwaliteitsvolle architectuur in eigen land voort in Wallonië. Tussen de Henegouwse restanten van terrils en wafelijzerpolitiek ontdekken we verwonderlijke projecten in Mouscron, Tournai, Hornu, Mons en La Louvière.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Bekijk alle reizen of de wereldkaart met bezochte landen