Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Helmut Jahn

By Johan Thielemans
Friday
13.03 1992
20:30

Jahn has made its mark in the eighties in the city of Chicago. He has distanced himself from the lessons of Mies van der Rohe, the modernist who has influenced so many architects in Chicago.

De Amerikaanse architekt Helmut JAHN heeft in de jaren tachtig zijn stempel gedrukt op de stad Chicago. Hij heeft afstand genomen van de lessen van Mies van der Rohe, de modernist die zovele architekten in Chicago gevormd heeft.

JAHN heeft zich losgewrongen uit het dogmatische keurslijf en is zelf een architektuur gaan ontwerpen waar monumentaliteit, kleur, materiaal en vorm op een zinnelijke en feestelijke manier beleefd worden. De zwarte doos van Mies wordt afgezworen, en in de plaats komen er gebouwen die verder de rijkdom van de art-déco uitbouwen. Deze terugkeer naar de jaren dertig koppelt Jahn aan een hi-tech woordenschat, zodat zijn vorm van postmodernisme uitblinkt door een zoeken naar nieuwe technologische oplossingen, terwijl zijn vormentaal vanzelf aanleiding geeft tot zeer geïndividualiseerde gebouwen: zo kan de moderne stad niet verworden tot gestroomlijnde eentonigheid, en krijgen de steedse plekken een eigen gezicht en een sterke erkenbaarheid.
De stad kan opnieuw gelezen worden, omdat ze een konglomeraat is van sterke persoonlijke statements.
Het is een typisch Amerikaans antwoord op één van de grootste problemen waarmee het modernisme ons heeft opgezadeld.