Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

MCM architects (CH)

Risky serenity
Thursday
16.02 2012
20:30

With the support of:

Their work is characterized by a continuous progressive quest around a number of themes such as the use of orthogonal geometry, simplicity of form, a sensitive use of materials, and special attention to the context.

Het Zwitserse architectenbureau MCM uit Lausanne is actief sedert 1991. Graeme Mann (van Schotse afkomst) en Patricia Capua Mann (van Zwitsers-Italiaanse afkomst) vestigden zich in de stad waar hun architectuuropleiding genoten. In de Zwitserse architectuurscène heeft dit bureau zich weten te onderscheiden met hun beperkt maar fijn en gesofistikeerd werk.

Ondanks het feit dat elk project zijn eigen specificiteiten heeft, kan men toch een rode draad detecteren. Hun werk wordt gekenmerkt door een continue progressieve zoektocht rond een aantal thema’s zoals het gebruik van orthogonale geometrie, eenvoud van vormen, een fijngevoelig toepassen van materialen, en een bijzondere aandacht voor de context.

Mann & Capua Mann ontwerpen dynamische ruimten die helder en leesbaar zijn. De materialen zijn afgestemd op de omgeving. Strakke lijnen en aandacht voor lichtinval geven de gebouwen een zekere lichtheid; het minimaal gebruik van materialen een warmte.

Wat de architecten in het bijzonder dirigeert, is hun filosofie omtrent een innovatief ‘art de vivre’. Doorheen de geschiedenis is er steeds een evolutie geweest in de wijze van het bouwen. Toch ontstaan voor hen de grootste vernieuwingen in de architectuur niet vanuit een technologische vernieuwing, maar vanuit een herdefiniëring van een ‘art de vivre’, gericht op het herinterpreteren van programma of een thema, gericht op het zoeken naar een nieuwe ruimtelijkheid. Zij omschrijven het als volgt: “Onze rol als architect is te begrijpen dat creativiteit deel dient uit te maken van een architecturale continuïteit - als men zinvol wil bezig zijn tenminste. Architectuur dient de essentie van de oorsprong en de relaties tussen sociale realiteiten te begrijpen, deze te vertalen om tot coherentie in architecturale vorm en taal te komen. In dit klimaat van evoluerende traditie en vorm, voelen we de noodzaak om zin te geven aan de processen waarvan we onvermijdelijk deel uitmaken. Onze verantwoordelijkheid is afkomstig van de wil tot verandering, van de integratie van innovatieve elementen en de erkenning van hun kwaliteit.”

Thomas Jantscher

Bekende projecten zijn de school ‘Le Marais du Billet’ in Cheseaux (2004-2008), de school ‘Les Tuillières’ in Gland (2001-2005), de dubbele sporthal in Borex-Crassier (2004-2007) en het Léman college in Apples (2007-2009).

Ze wonnen meerdere wedstrijden en prijzen, hebben tal van internationale publicatie en doceerden beiden in het architectuurinstituut Ecole Polytechnique Fédérale in Lausanne.

MCM