Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Visit

Green architectures

Five gardens
Saturday
15.06 1996
09:00
Assebroek, Oostkamp, Jabbeke, Sint-Michiels

A gardentrip in the surroundings of Bruges, where five gardens are visited. Very diverse gardens in mood, scale, character, structure, architecture.

Een tuinentrip rond Brugge, waarin vijf tuinen worden bezocht. Zeer uiteenlopende tuinen qua sfeer, schaal, karakter, struktuur, architektuur.

Tuin ANDRÉ VAN WASSENHOVE (Assebroek)
Landschapsarchitect André Van Wassenhove ontwierp op een terrein van 26 are, een strak gestructureerde stijltuin, een soort open labyrint, dat wisselende plantenkombinaties mogelijk maakt. Achter een hoge haagbeuk liggen de siertuin en de kwekerij verscholen. Paden in antieke steen wisselen speels af met brede Buxushagen, in blokken gesnoeid. Bijzondere vaste planten, bolgewassen en bodembedekkers leunen aan bij de wintergroene muurtjes. De zijtuin is van de voortuin afgescheiden door een hoog opgroeiende haag van Thuja plicata. In de lente wordt het kleine grasveld een bloemenweide met sneeuwklokjes, scilla’s, narcissen en later fritillaria’s in de kleuren van purper en wit. Twee terrassen omsluiten een langwerpig waterbassin, aan de waterkant met klinkers omzoomd, en aan de achterkant met hosta’s en rodgersia’s overgroeid. Een poort in haagbeuk verleent verder toegang tot de vaste plantentuin in zachtroze, licht- en donkerblauwe, grijze en wat lichtgele tinten. Achter twee poorten in haagbeuk ligt de siermoestuin, waar afwisselend groenten, snijbloemen en bijzondere soorten, die André Van Wassenhove zelf kweekt, in plantvakken gedijen.

Tuin KASTEEL ERKEGEM (Oostkamp) – dhr. en mevr. Jean van der Plancke
Romantisch park van 25 hektare, in 1820 aangelegd. In 1907 veranderd door landschapsarchitekt Jules Buyssens. Mooi park, goed onderhouden met merkwaardige honderdjarige bomen. Uitzonderlijk mooi in de bloeiperiode van de Rhododendron en de Azalea, in grote borders geplant. Architekturale elementen : een 19de eeuwse fabriek, vijvers en oude bruggen.

Tuin EUGÈNE en YVONNE VANASSCHE (Jabbeke)
Fascinerende wilde plantentuin.
Picknick (zelf meegebracht), drank en koffie wordt door ARCHIPEL aangeboden.

Tuin dhr. en mevr. JACQUES VAN DER CRUYSSE (St. Michiels)
Engels gestruktureerde tuin (55 are) in het vroegere kasteelpark Vogelzang. De tuin werd door tuinarchitekt André Van Wassenhove aangelegd met niveauverschillen, en in compartimenten verdeeld. Hagen, assen, waterpartijtjes, “hot house”, moestuin, bloementuin, bospaden, climbers, borders, brengen afwisseling en verrassingseffecten.

Tuin YOLANDE VAN DE MAELE (Jabbeke)
In deze natuurlijke landschapstuin van anderhalve hectare, die toebehoort aan een specialist in bloemschikken, vinden we zeldzame planten in een decoratieve opstelling. De structuur wordt bepaald door een gazon, slingerende brede borders, graspaden en bosschages. Een weelde van planten speelt hier met licht en schaduw: tal van spirea’s en hosta’s, varens, viburnums, en hydrangea’s. Ook Cornus en andere vaste planten en verschillende zeldzame heesters. Een snijbloemenhoek ligt verborgen achter een heg (collectie van ridderspoor en pioenen).

De variëteit aan groene architekturen is dus zo ruim mogelijk gekozen. De strakke tuinstruktuur, het romantische park, de wilde tuin, de Engelse tuin, de natuurlijke landschapstuin.

Organisatie : Ann Clerens, Michel Van Langenhove, Jan Vandewalle.

Programme

08u15 verzamelen achterkant station Brugge
08u30 vertrek tuin André Van Wassenhove (Assebroek) tuin Kasteel Erkegem (Oostkamp) – dhr. en mevr. Jean Plancke tuin Eugène en Yvonne Vanassche (Jabbeke) tuin dhr. en mevr. Jacques van der Cruysse (St. Michiels) tuin Yolande Van de Maele (Jabbke)
19u00 terug parking, achterzijde station Brugge.

Het aantal deelnemers is STRIKT beperkt tot 50 personen. Deze worden in 2 bussen ondergebracht (2 × 25 personen) om de tuinen in een beperkte groep te kunnen bezoeken. In de voormiddag bezoeken de twee groepen afzonderlijk de twee tuinen, in de namiddag idem. ‘s Middags komt de ganse groep samen voor een déjeuner à l’herbe. Uw picknick brengt u zelf mee. ARCHIPEL zorgt voor wijn, fruitsap en koffie.
Deelnamekosten bedragen 900 F, bustrips, inkomgelden en geschenken aan de tuineigenaars inbegrepen.
Inschrijving gebeurt door te faxen naar 050/39.01.89, ARCHIPEL, p.a. Michel Van Langenhove (aantal deelnemende personen vermelden).
Afrekening gebeurt op de bus. (Let wel: wie inschrijft en zich nadien terugtrekt, dient het bedrag tóch te betalen).
Uiteraard geldt dit aanbod enkel voor ARCHIPEL-leden en echtgenoten. Bij overtalligheid, wordt eerste voorrang gegeven aan de aanwezigen op de voordrachtavond met Fréderic Borel, als dank voor hun aanwezigheid (om voor ons volstrekt onbegrijpelijke redenen, kreeg één van de boeiendste voordrachten in de afgelopen tien jaar nauwelijks publiek).