Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Studio Mumbai (IN)

Culture and climate as a cornerstone for architecture
Wednesday
28.11 2012
20:15
C-mine cultuurcentrum Genk

In collaboration with:

With the support of:

The projects of Studio Mumbai arise after much descussion and take shape through a process of ‘learning by making’. Ideas are tested in material studies, models and sketches.

Studio Mumbai is een Indiaas collectief van vakmannen en architecten. De projecten die ze ontwerpen bouwen ze ook zelf. De oprichter van Studio Mumbai, Bijoy Jain, beschrijft dit proces.

De projecten van Studio Mumbai ontstaan na veel overleg en krijgen vorm via een proces van ‘leren door maken'. Ideeën worden getoetst in materiaalstudies, maquettes en schetsen. Oude tradities, lokale bouwtechnieken en materialen staan daarbij centraal. De projecten van Studio Mumbai passen in hun context: de wisselwerking tussen gebouw, omgeving en klimaat is essentieel.

Bijoy Jain (Mumbai, 1965) studeert in 1990 af aan de Washington University in het Amerikaanse St. Louis. Hij gaat in Los Angeles aan de slag bij de bekende Richard Meier en is ook een tijdlang in London actief. In 1995 keert hij terug naar zijn geboorteland om daar zelf een bureau op te starten. India is inmiddels een economische wereldspeler geworden en Mumbai - of Bombay - een wereldstad. Tradities, godsdienst, ambacht en cultuur zijn de dupe van deze snelle groei. Ook de leefomstandigheden verslechteren: overal worden overhaast gebouwen neergezet zonder rekening te houden met cultuur en klimaat. Dat resulteert in een continue strijd van mens en gebouw tegen hitte, moesson en stedelijke verdrukking. Bijoy Jain gaat hier tegenin en werkt alleen met klanten die hem tijd en vertrouwen geven.

Studio Mumbai produceert een bescheiden architectuur. Hun belangrijkste realisaties tot nu toe zijn woonhuizen die tot in het kleinste detail uitgewerkt werden. Ze visualiseren hun ontwerpen eerder aan de hand van (deel)maquettes dan door uitgewerkte plannen. Dat is een werkwijze die bewust afwijkt van het gangbare bouwproces waarbij een externe uitvoerder een gebouw optrekt volgens gedetailleerde plannen van de architect.

Architectuurwijzer organiseert een lezing door Studio Mumbai (Indië). Archipel organiseert aansluitend met en in het kader van onze Indiareis een uitstap naar Genk. Naast de gegarandeerd boeiende lezing willen ook wij een aantal recent gerealiseerde projecten bezoeken in Genk. We maken er een daguitstap van. We reizen in groep met een bus. Beleef een onvergetelijke dag in Limburg.

Arnout Fonck Palmyra house - Studio Mumbai, 2007

Programme

  • 09u30: we vertrekken vanuit Oostende of Brugge met opstapplaatsen in Gent en Brussel of Antwerpen.
    De opstapplaatsen worden bepaald aan de hand van de inschrijvingen.
  • 12u30: aankomst + kleine lunch
  • 14u00 – 18u00: bezoek 5-tal gebouwen
  • 18u00 – 19u30: avondeten op eigen initiatief
  • 20u15: lezing Studio Mumbai
  • 22u- 22u30: vertrek huiswaarts met bus

Geplande bezoeken:

C-MINE CULTUURCENTRUM
C-Mine 5, 3600 Genk
Architect: 51N4E

MAD - FACULTY
C-Mine 5, 3600 Genk
Architect: Ontwerp VBM & Leo Van Broeck, uitvoering BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS

SOCIALE APPARTEMENTEN STEYMER & OCMW DIENSTENCENTRUM
André Dumontlaan 129-131-133-135, 3600 Genk
Architect: LAVA architecten, VBM architecten

STOCKMANSBLAUW
C-Mine 100, 3600 Genk
Architect: Team Herman Van Meer - Architecten & Co

THOR PARK
André Dumontlaan 67, 3600 Genk
Architect: HUB