Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Matharoo (IN)

Own work
Wednesday
26.06 2013
19:30

In collaboration with:

With the support of:

During its relatively short life Matharoo Associates stands out for its innovative concepts, its ‘out of the box’ thinking and quality construction/execution in a third world scenario.

Gurjit Singh Matharoo is geboren in Ajmer, Rajastan in 1966. In 1992 opende hij, na een kort verblijf in Ticino Zwitserland, zijn eigen architectuurbureau in Ahmedabad. Gedurende haar relatief korte bestaan valt Matharoo Associates op door zijn innovatieve concepten, ‘out of the box’ denken en hoogwaardige constructies / uitvoering in een derde wereld scenario. Gurjit Singh Matharoo geeft internationaal lezingen en ontving diverse internationale design awards, zoals Architectural Review Award Emerging Architecture in 2009 en zijn project het AR House dat in 2010 als beste huis van het jaar werd bekroond.


Het recente werk van het bureau Matharoo Associates in Ahmedabad geeft een nieuwe interpretatie aan de betonnen vormentaal van Le Corbusier en Louis Kahn, en de vroege werken van de Indische modernisten, maar hun werk streeft meer lichtheid in constructie en ruimte na. Hun projecten - variërend van private woningen tot publieke faciliteiten - tonen zich als een ruwe ondoordringbare schaal die een cocon van geanimeerde ruimte in zich draagt. Gurjit Singh Matharoo, de hoofdontwerper van het bureau, heeft ook een passie voor product-design en ontwerpt auto’s, mobiele bloeddonor-bussen en vooruitstrevende moto’s.

Onlangs ontwierp hij een schitterend deur, de “curtain door”. De massieve sculptuur bestaat uit 40 verschillende onderdelen van mooie Birma teak, waarbij 160 katrollen, 80 kogellagers, een kabel en een verborgen contragewicht huizen.
De techniek achter iets zo simpel als een deur is ontzettend ingenieus! Het wordt een dramatische entree! Gesloten lijkt het haast niet op te vallen, maar eens geopend waaieren de latten in een sierlijke boog uit als een gordijn in de wind.
 

Matharoo Associates gelooft in een duidelijk nadruk op functionaliteit en diensten, in het uitoefenen van een extreme terughoudendheid bij het ontwerpen, en in het gebruik van natuurlijke materialen waarbij zonlicht dient als enige verfraaiing met haar variatie doorheen de dag en de seizoenen. Hun gebouwen zijn ontworpen om ontdekt te worden. Geleidelijk ontvouwen ze zich en onthullen hun geheimen doorheen de tijd en de diverse ruimtelijke gelaagdheden.
Het bureau aanvaardt projecten gaande van architectuur, constructief ontwerp, master-planning tot productdesign. Alle design-disciplines worden als één beschouwd om zo de grenzen ertussen te verwijderen en te werken binnen een volledig gecombineerde aanpak. Deze interdisciplinaire methode is het visitekaartje geworden van Matharoo Associates.