Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Mario Cucinella (IT)

More with Less
Thursday
23.06 2011
19:00

In collaboration with:

Week van het ontwerp 2011

Clear geometric forms, innovative materials and a powerful idiom allow an architect at work that feels at home on every scale: from building to product development, environmental and technological research to large-scale urban projects.

Mario Cucinella is een Italiaanse architect geboren in 1960. In 1987 beëindigde hij in Genua zijn architectuurstudies. Vijf jaar lang werkte hij voor de internationaal gerenommeerde Renzo Piano zowel in Parijs als in Genua. In 1992, in Parijs, richt Cucinella zijn bureau MCA op, om zich in 1999 in Bologna te vestigen. Momenteel is Cucinella gastprofessor aan de Universiteit van Nottingham en geeft conferentie aan talrijke architectuurinstituten in Europa. Zijn bureau won talrijke awards.

Het werk van Mario Cucinella is verrassend fris. Heldere geometrische vormen, vernieuwende materialen en een krachtige vormentaal laten een architect aan het werk die zich thuis voelt op elk schaalniveau: van gebouw tot productontwikkeling, van milieu- en technologisch onderzoek tot grootschalige stedelijke projecten. Bijzonder begaan met het inpassen van zijn concepten binnen een ecologisch kader, werkt deze Italiaanse architect met een multidisciplinair team van architecten en ingenieurs aan realistische, doch innovatieve projecten die hun ecologische voetafdruk minimaal wensen te houden. Op dit vlak won hij dan ook talrijke awards en onderscheidingen. Enkele van de belangrijkste: de MIPIM Green Building Award (Cannes 2009); de Energy Performance+Architecture Award (Parijs, 2005), de Special Award for the Environment door het World Architecture Congress (Dubai, 2005), de Outstanding Architect 2004 door de World Renewable Energy Congress (Denver, USA); de Kunstpreis 99 in de Akademie der Künste (Berlijn, 1999)

Gekende projecten zijn het SIEEB in Peking, het CSET in Ningbo, de nieuwe stedelijke administratieve diensten in Bologna, het hoofdkwartier van 3M in Milaan, het INES in Chamberry Frankrijk, het Villejuif-Leo Lagrange metrostation in Parijs.

Zijn verregaande ontwerp- en onderzoeksinspanningen naar klimaat en omgeving toe maken elk project uniek in vorm en functie, als het ware als een extensie van hun biotoop.

Mario Cucinella Architects
Week van het ontwerpen

Programme

18u00 tot 23u00

mogelijkheid tot bezoek aan de expo met honderden innovatieve design eindwerken uit de Vlaamse ontwerpopleidingen.

19u00 tot 20u30

lezing van de wereldvermaarde groene architect Mario Cucinella Hiervoor apart inschrijven via week van het ontwerpen

20u30-...

koele drankjes, frisse hapjes, fijne muziek en een pak nieuwe ontmoetingen met architecten, de deelnemende bedrijven, jonge vormgevers en alle andere aanwezigen op de Buda Libre avond.