Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

De containerwoning | Prijsvraag ontwerpen Zuyenkerke

Door Luc Maes, Filip Deceuninck, William Lievens & Ludo Sabbe
Dinsdag
14.10 1980
19:30
Herberg 'Gasthof Den Engel'
Kerkplein
8830 Gits
België

Werkvergadering met diverse onderwerpen en voorstelling van project in Zuyenkerke.

Prijsvraag Zuyenkerke

Voordracht door architecten William Lievens & Luc Sabbe

F. Deceuninck van een prijsvraag-ontwerp van W. Lievens en L. Sabbe voor toepassing van zachte energieën op een projekt van een 30-tal woningen + infrastructuur gepland te Zuyenkerke.
– Uitleg van de basisprinciepen van passieve zonenergie
– Uitleg van de stedebouwkundige benadering
– Uitleg van de eigenlijke plannen met aksent op de technische voorzieningen voor toepassing van zachte energieën.
Interessant was de stedebouwkundige benadering en de specifieke vormgeving, voortvloeind uit de toepassing van zachte energieën en tezelfdertijd geïnspireerd op het repititieve karakter van strandkabines.

De minimale container-woning

voordracht door architect Filip Deceuninck

Een eigen projekt, een soort minimale container-woning; recuperatie van de laadruimte van een kamion (13.000 fr), met een minimum nieuwe elementen verbouwd tot een leefbare ruimte.
Een zeilkonstruktie, los van de container zou later als een 2e huid worden aangebracht voor een supplementaire bescherming tegen regen en zon, en voor het creëren van een overgangsgebied.
Interessant was de filosofie die aan de basis ligt van het idee (cof. Y. Friedman en P. Cook- Plug in City)
Wellicht, gezien de hedendaagse sociale verschuivingen die aan de gang zijn, en de steeds stijgende bouwkosten, de crisis met de werklozen, de fisische en geestelijke mobilitiet, wordt dit een van de enige alternatieven.

Aansluitend een diskussie met de groep; hoe kan dit idee worden gekoppeld met de best. stedebouwkundige strukturen, grondeigendom o.a.?

Is het niet meer realistisch in te spelen op de bestaande stedebouwkundige en sociale strukturen om deze te saneren en terug bewoonbaar te maken?

Wat is de huidige sociale rol van de architect?

voordracht door architect Luc Maes

Het beroep van architekt is historisch gegroeid een elitair beroep.
De mensen die werkelijk woonbehoeften hebben, geraken niet verder dan de promotor of sleutel op deur, de architekt is voor de meer behoede en meer gekultiveerde klasse. Kunnen wij iets doen om dit imago recht te zetten?

Zijn er te veel architekten?
Waarschijnlijk zijn er niet te weinig, doch indoen ieder architect zich zou houden aan de deonthologie (opmaken van ernstig bouwdossiers), zou er meer werk zijn voor andere kollegas.
Bv. Een individueel architekt die 50 bouwdossiers per jaar aflevert, die eigenlijk 5 architekten werk zouden kunnen verschaffen.

Wat met de Orde?
– Er is reeds lang vastgesteld (reeds 10 jaar volgens Molleman: te veel gepraat, wanneer aktie ?), dat de Orde niet bij machte is zijn eigen deontologie te doen eerbiedigen, om nog niet te spreken over de rol die zij zou moeten vervullen om de kwaliteit van de architectuur te vrijwaren.
Wat kan gedaan worden om de Orde op zijn plichten te wijzen?
Vaststelling;
De Orde treed slechts in werking (is slechts verplicht in werking te treden), als er klachten met namen en ontegensprekelijke bewijzen worden bekendgemaakt.
Indien Archipel betere voorwaarden wenst te scheppen om een betere architectuur te kunnen realiseren, dient de groep gebruik te maken van dit enig drukkingsmiddel (samenstellen van bezwarende dossiers), zelfs als deze strategie niet iedereens enthoesiasme zal wegdragen.
Indien de Orde niet reageert op deze klachten, zal deze in gebreke worden gesteld door een gerechtelijke procedure.
Alle aanwezigen zijn akkoord met deze harde aktie.