Archipel

Beleef architectuur!

© equinox27

Lezing + Nieuwjaarsdrink Lezing

Vragen uit het rijke architectuur archief Varia

/02/2019

“Hoe trager de ervaring, hoe intenser de herinnering” Varia

© Dominique Pieters
/05/2019

Langs Waalse wegen Reis

/2019

Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers Reis

VOLZET ! Inschrijven kan enkel nog op de wachtlijst.

Lezing Lezing + Nieuwjaarsdrink

Theaterzaal Ledeberg, Gent

Naar aanleiding van het jaarthema PALIMPSEST nodigde Archipel Sofie De Caigny, directeur van het VAi, uit om het vlugschrift Onvoltooid Verleden toe te lichten. U bent van harte welkom op de start van het nieuwe werkjaar met bijhorende receptie!

Varia Vragen uit het rijke architectuur archief

Theaterzaal Ledeberg, Gent

Haal je kennis vanonder het stof, sla die boeken weer open en bereid je voor!
Hier komt de tweede Archipel Architectuurquiz.

/02/2019

Varia “Hoe trager de ervaring, hoe intenser de herinnering”

Concertgebouw Brugge, Brugge

Stilstaan. Even stilstaan. Tijd nemen, lang naar dingen kijken, observeren, ze inademen, ontdekken, reflecteren. 36 uren in traagheid. Archipel brengt traagheid in Japan binnen het 36-uren event SLOW in het Concertgebouw te Brugge.

/05/2019

Reis Langs Waalse wegen

Na de succesvolle escapades ‘Wild West’ en ‘Far East’ in Vlaanderen in mei en november 2017, zet Archipel in 2019 de queeste naar kwaliteitsvolle architectuur in eigen land voort in Wallonië. Tussen de Henegouwse restanten van terrils en wafelijzerpolitiek ontdekken we verwonderlijke projecten in Mouscron, Tournai, Hornu, Mons en La Louvière.

/2019

Reis Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers

VOLZET ! Inschrijven kan enkel nog op de wachtlijst.

Grijp deze kans om met andere architectuurliefhebbers rugzak-gewijs de Japanse architectuur, kunst en cultuur te leren kennen. Deze originele, chronologische route start in de eeuwenoude stad Kyoto, voert je langs de kunsteilanden op weg naar de metropool Tokyo.

PALIMPSEST IN ARCHITECTUUR

Een palimpsest is een hergebruikt stuk perkament dat voor handschrift dient. De bovenste laag van dit perkament werd afgeschraapt zodat het perkament opnieuw beschreven kon worden. Dit werd gedaan omdat perkament kostbaar was en er geen waarde meer werd gehecht aan de oorspronkelijke tekst. Men zou denken dat door de palimpsesten veel oude geschriften verloren zijn gegaan, maar het tegendeel is eerder waar. Vaak bleef de oorspronkelijke tekst toch nog deels zichtbaar en onder ultravioletlicht valt de onderliggende tekst vaak goed te ontcijferen. Het is aan de kostbaarheid van het perkament en aan deze palimpsesten te danken dat veel oude geschriften bewaard gebleven zijn: een geest van het origineel verdwijnt achter het nieuwe schrijven en laat sporen achter van wat eens was. Palimpsest wordt de dag van vandaag overdrachtelijk gebruikt om gelaagdheden van het verleden aan te duiden.

We kunnen er niet omheen; waar we ook kijken, we vinden steeds elementen die verwijzen naar het verleden. De sporen nagelaten door het transformatieve proces van tijd en geschiedenis zijn alom aanwezig. Of het nu gaat over een landschap, over een oude middeleeuwse stad, over een geologische transformatie, over een gebouw dat zijn verhaal doorheen de tijd laat aflezen… sporen vindt men overal. Als architect of stedenbouwkundige herschrijven we en herbouwen we permanent onze omgeving. We werken met landschappen, steden, gebouwen, objecten en hun onderlinge relaties. We werken met wat al is, met wat bestaat. We schrijven er overheen, we verweven ons eigen verhaal met het bestaande verhaal. Een nieuw verhaal komt tot stand. Geschiedenis vormt een continuïteit en niets blijft hetzelfde. Het vlugschrift dat het VAi uitbracht naar aanleiding van de gewijzigde relatie tussen architectuur en erfgoed draagt de prachtige naam ‘Onvoltooid Verleden’. We dragen het verleden mee en blijven het permanent vormgeven. Onvoltooid. Een onvoltooid proces. Een onvoltooid verleden.
Tijdens het werkjaar 2019 zullen we aandacht besteden aan diverse interpretaties van palimpsest in architectuur.

Hera Van Sande