ONO Architectuur
Lezing door Gert Somers en Jonas Lindekens
ONO architectuur stelt het bouwen als doel van het ontwerp. Het bouwen informeert het ontwerp, terzelfdertijd bevraagt het ontwerp het bouwen.
De manier waarop bepaalde aspecten van het gebouw gepercipieerd worden verschuift constant, en dit op een onvoorspelbare manier. In deze lezing werpen we a posteriori een blik op die thema’s die de projecten karakteriseren. Types en taferelen.
De projecten die we tonen hebben een gemeenschappelijke zoektocht naar types, dit op verschillende schalen. De verschijningsvorm in zijn geheel, maar ook van de onderdelen, het gebruik en de beleving worden gedurende het ontwerpproces geleidelijk aan vastgelegd.
Daarnaast genereren projecten met hun omgeving en hun gebruikers taferelen. Zelfs indien deze deels onvoorspelbaar blijven, werden ze minutieus bedacht. De interactie tussen materialen, texturen, composities en volumes definieert steeds een kader waarbinnen het gebouw vorm krijgt.
Het winnen van de Open Oproep voor een polyvalent gebouw te Bocholt maakte de oprichting van een zelfstandig bureau mogelijk: ONO architectuur. Hierin worden de verschillende achtergronden van de vennoten ten volle gecomplementeerd in een gemeenschappelijk ‘project’: het samenbrengen van het onderzoek op een ontwerpmatige manier en het ontwerpen op een onderzoekende manier.
Tijdens het ontwerptraject van het polyvalent gebouw in Bocholt vangt een reeks van kleinere projecten aan waarin de gezamenlijke ervaring verder wordt opgebouwd. De kinder- en dames-schoenenwinkels Deruyte in Belsele vormen door hun snelle realisatietermijn de eerste verwezenlijkingen van het bureau. In deze periode wordt onder de vorm van verschillende wedstrijden de architecturale identiteit van het bureau verder bevraagd. Het winnen van de open oproep voor het stadhuis Diksmuide en de selectie in de architectenpool van AG Vespa in Antwerpen in 2010 liet een verdere uitbouw toe.
De medewerkers participeren niet enkel in de projecten maar voeden terzelfdertijd deze gemeenschappelijke zoektocht. De oplevering van Bocholt eind 2011 vormt hiervan de eerste ‘grote’ verwezenlijking. Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwbouw van groepswoningen Cadix en Tondelier, de verbouwingen van het Dominicanenklooster en het landhuis Altena, en de bouw van drie passiefwoningen Prins Leopold. We beogen in de toekomst op dezelfde manier interessante projecten te kunnen selecteren om hiermee architectuur te blijven bevragen. ONO architectuur bestaat momenteel uit een team van elf, waarvan twee vennoten en negen ir. architecten en architecten.