Bauhaus 1919–2019
De wereld herdenken!
Ondanks dat het slechts 14 jaar heeft bestaan, blijft het Bauhaus een van ’s werelds meest invloedrijke kunst- en ontwerpscholen, onder drie verschillende directeurs – Walter Gropius, Hannes Mayer en Ludwig Mies van der Rohe. Het leven in het Bauhaus was meer dan een toevallige clash tussen uitzonderlijk begaafd talent en excentrieke individuen. Het ging erom kunst en vakmanschap samen te brengen voor het creëren van een nieuwe toekomst.
2019 markeert het eeuwfeest van het fundament van dit visionaire instituut. Het Bauhaus, opgericht in Weimar in 1919, beleefde zijn hoogtijdagen in Dessau tussen 1925 en 1932, voordat het in 1933 werd gesloten onder druk van de nazi’s door zijn laatste directeur in Berlijn. De school bracht een generatie van geprezen alumni voort in verschillende disciplines, waaronder typograaf Herbert Bayer, textielkunstenaar Anni Albers en beeldhouwster Marianne Brandt. Onder de lesgevers telden we onder meer Paul Klee, Wassily Kandinsky, Piet Zwart, Johannes Itten, … Wereldwijd wordt het honderste jubileumjaar van het Bauhaus herdacht, waaronder ook in Tate Modern in Londen, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Garage in Moskou.
Archipel kan deze gebeurtenis niet aan zich voorbij laten gaan en nodigt de Duitse Bauhaus-autoriteit Magdalena Droste (1948) uit voor een lezing.
Droste studeerde kunstgeschiedenis en literatuur in Aken en Marburg en werkt sinds 1980 in het Bauhaus-Archiv in Berlijn.
Sinds 1997 was ze hoogleraar kunstgeschiedenis aan de BTU Cottbus. Droste leverde bijdragen aan tal van tentoonstellingen en publicaties over Bauhaus-kunstenaars.
Haar publicatie Bauhaus 1919-1933 werd in elf talen uitgegeven.
De lezing wordt in het Engels gegeven.
In het kader van een architectuurreis van Archipel
Deze lezing kadert in de reis naar Bauhaus van zaterdag 9 tot donderdag 14 november. Deze architectuurreis dompelt ons onder in de ontstaansgeschiedenis én de erfenis van het Bauhaus. Door als het ware chronologisch te reizen – Weimar, Dessau en Berlijn – zullen we de ambivalente interbellumsfeer van wanhoop en hoop voelen die de faculteitsdirecteurs in baanbrekende utopische totaalkunst of Gesamtkunst wisten te vatten. Wegens de 100-jarige viering zijn in de drie steden talrijke architectuurprojecten gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid met hedendaagse parels die nog steeds het levensideaal van deze moderne legende aftekenen.
Sigrid Decramer