Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Varia

Wie wint de tweede Gentse architectuurprijs?

Uitreiking Architectuurprijs Gent
Zondag
06.10
18:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

De Stad Gent reikt op 6 oktober 2024 voor de tweede maal een architectuurprijs uit. De prijs bekroont recent gerealiseerde projecten op Gents grondgebied die getuigen van ontwerpkracht en innovatie en een duurzame verrijking voor de stad zijn.

Ulrich Schwarz Wintercircus


Filip Dujardin Middelbare Steinerschool Gent


Laurian Ghinitoiu Cohousing Bijgaardehof


Dennis De Smet Stadsgebouw Hartetroef

Filip Dujardin Cohousing Jean


Valentijn Goethals URBIS Beukenbos


Stijn Bollaert Woonproject Rute


Dennis de Smet Sociaal woongebouw Parkzicht

Gafpa Woonproject G1801 Potuit


Stijn Bollaert Robuuste Woningen


Melanie Boeckxstaens Woning Soberrijk


dblv architecten Woonproject Kaai 24

DENC-STUDIO Sociaal woongebouw Vierweegse


Luc Roymans Woning Ernest


studio MOTO Woning Hick-Lusher


Havana architectuur Coöperatief woonproject Bellefleur

Stad Gent, Maarten Boes Annie Vande Wielebrug


OFFICE Kersten Geers David Van Severen Woongebouw Tondelier


Filip Dujardin Straatmeubilair Labath


stad gent Stadspark Baudelohof

Twintig kanshebbers voor Architectuurprijs Gent 2024

De nominaties voor de Architectuurprijs Gent 2024 zijn bekend. Uit 130 inzendingen zijn 20 projecten genomineerd. Op 6 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een slotshow in het Wintercircus. Wie de projecten nu al wil ontdekken, kan dat met een nieuwe fietsroute.

De driejaarlijkse Architectuurprijs wordt straks voor de tweede keer uitgereikt. De twintig genomineerde projecten variëren van grootschalige initiatieven zoals het Wintercircus tot kleinschalige maar spitsvondige projecten zoals de circulaire woning Soberrijk. Ook cohousingprojecten, sociale huisvesting en projecten die historische elementen nieuw leven inblazen, zijn vertegenwoordigd. De volledige shortlist vind je op architectuur.gent alles over

“De genomineerde projecten voor de Architectuurprijs Gent 2024 tonen de rijke voedingsbodem die Gent biedt voor innovatief ontwerp. Deze projecten dragen niet alleen bij aan de esthetiek van onze stad, ze verhogen ook de leefbaarheid en duurzaamheid van onze stedelijke omgeving, en voeden de discussie over urgente ruimtelijke thema’s.”
Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw en Publieke Ruimte

Twee jury’s

De komende maand zullen zowel een vakjury als een publieksjury de projecten bezoeken en beoordelen. Omdat Gent dit jaar Europese Jongerenhoofdstad is, bestaat de publieksjury volledig uit jongeren. De vakjury bestaat uit voorzitter Kelly Hendriks (B-ILD architecten), Asli Çiçek, Wes Degreef (BC architects & studies & materials), Aglaée Degros (Artgineering, Institute of Urbanism TU Graz) en Janik Beckers (51N4E).

“Ik ben erg benieuwd naar wat jongeren belangrijk vinden in architectuur in Gent en welke criteria zij zullen hanteren bij het beoordelen van de genomineerde projecten. Hun frisse perspectieven en ideeën zijn cruciaal voor de toekomst van onze stad. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe zij de balans tussen innovatie, duurzaamheid en leefbaarheid zullen waarderen en welke visie zij hebben voor de architectuur van morgen.”
Peter Vanden Abeele, stadsbouwmeester Gent

Fietsroute

Voor de gelegenheid is een fietsroute uitgestippeld langs de genomineerde projecten, te downloaden op architectuur.gent. Gentenaars kunnen hun voorkeur bekendmaken op het Instagramaccount @architectuurgent of met de hashtag #archiprijsgent.

Architectuurprijs Gent

De driejaarlijkse Gentse architectuurprijs werd in 2021 voor het eerst uitgereikt. Toen ging de eer naar het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok en het bedrijfsgebouw van Lab 15 in Wondelgem. Met deze prijs bekroont het Architectuurplatform Gent opmerkelijke gebouwen, infrastructuur of landschappelijke projecten die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van onze stad. Zo bouwen we aan een architectuurklimaat dat de Gentse eigenheid viert, de ontwerpsector voedt en actief opdrachtgeverschap omarmt.

De prijs vestigt de aandacht op het belang van de kwaliteit van onze leefomgeving en van zorgvuldig ontwerp in de stad. Elk gerealiseerd project op Gents grondgebied dat niet ouder is dan drie jaar komt in aanmerking. In principe kan elk bouwwerk meedingen naar de prijs. Klein of groot, woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand: alles mag. Ook bruggen, pleinen, parken of landschappelijke projecten mogen meedoen. Niet alleen nieuwbouw, ook renovaties, herbestemmingen, tijdelijke invullingen of ruimtelijke installaties zijn welkom.

We reiken voor de tweede maal prijzen uit.
Op zondag 6 oktober zal de prijsuitreiking plaatsvinden van 18u00 tot 19u30 in het Wintercircus te Gent. Reserveren is aanbevolen.

Met dank aan wie de architectuurprijs Gent 2024 mogelijk maakte!

Danklijst

Expo Exclusief – Inclusief: jongeren ontwerpen voor Gent

Deze editie bestaat de publieksjury volledig uit Gentse jongeren. Om architectuur bij jongeren in de kijker te zetten, liep er vorig academiejaar ook een initiatief in enkele ontwerpopleidingen in het secundair en hoger onderwijs. Leerlingen en studenten gingen tijdens ateliers aan de slag met de ideeën van Gentse jongeren om de ruimte in de stad te herontwerpen. De resultaten worden getoond in een wervelende expo in het EGW-gebouw te Gent, van 6 oktober tot 20 oktober

___

De Gentse Architectuurprijs is een initiatief van de Stad Gent, de Gentse stadsbouwmeester en Archipel vzw in samenwerking met de partners van het Gents Architectuurplatform: Design Museum Gent, het STAM, de vakgroep architectuur en stedenbouw van de Universiteit Gent, de faculteit architectuur van de KU Leuven, Campus Sint Lucas Gent, KASK & Conservatorium School of Arts HOGENT & Howest.

Alles over de eerste editie