Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

The Common Thread versus Wander Space

The Spaces of Possibility
Donderdag
22.08
19:30

In samenwerking met:

Met de steun van:

SO-IL (VS)
RE-ST (B)

Op donderdag 22 augustus ontvangen we de bureaus SO-IL en RE-ST voor een duo-lezing op de Standaertsite in Gent. Onder de noemer Spaces of Possibility (Triënnale Brugge) zoomen we in op de opportuniteiten van het detecteren en activeren van onderbenutte ruimte.

SO-IL

Hera Van Sande


Hera Van Sande


Hera Van Sande

SO-IL, of Solid Objectives, werd in 2008 opgericht door architecten Florian Idenburg (1975, Haarlem, NL) en Jing Liu (1980, Nanjing, CH). Ze beschrijven hun praktijk als een ‘bureau voor toekomstige cultuur’ en hebben in korte tijd een uitgebreid en internationaal geprezen portfolio ontwikkeld. Vanuit hun thuisbasis in Brooklyn, New York, werken ze aan projecten die de grenzen tussen binnen en buiten in vraag stellen en hoe het menselijk lichaam zich verhoudt tot de gebouwde omgeving. Hun ontwerpen zijn – net als lichamen – beweeglijk. Ze kunnen uitzetten, uitrekken of inkrimpen. Ze nodigen uit tot aanraking en interactie en verweven lokale politieke, sociale en economische verhalen in een architectonisch gebaar dat uitnodigt tot ontwarring. SO-IL won de United States Artists Fellow Prize (2022). Andere prijzen zijn onder andere de Prix de Rome (2014) en de MoMA PS1 Young Architects Prize (2010).

SO-IL toont deze zomer een nieuw werk in tuin van het klooster aan de Boeveriestraat in Brugge, waar de Minderbroeders Kapucijnen zich in de 19de eeuw vestigden. Tijdens de Brugse Triënnale 2024 opent deze tuin voor het eerst zijn poorten voor het publiek. Deze avond zoomen we in op de opportuniteiten van het detecteren en activeren van onderbenutte ruimte in het kader van een urgente ruimtelijke behoefte.

RE-ST

RE-ST

Via projecten en onderzoeksprocessen zoekt RE-ST architecten naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Hun stelling is dat niet elke ruimtelijke behoefte noodzakelijk hoeft te leiden tot een nieuw gebouw.
RE-ST is een architectuur- en onderzoekspraktijk die naar oplossingen zoekt voor urgente en complexe ruimtelijke vraagstukken. Via hun projecten en onderzoeksprocessen zoeken ze naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Dit leidt tot het formuleren van nieuwe uitdagingen en ontwerpopdrachten.

De praktijk van RE-ST onderzoekt het idee van zwerfruimte. In een wereld waarin er te veel gebouwd wordt, doet het bureau een oproep om doelbewust met ruimte om te gaan. Hoe kunnen we opportuniteiten detecteren? Kunnen we onderbenutte ruimte detecteren en in kaart brengen? Met het oog op de toekomst vertrekken ze van wat er al is en zoeken mogelijkheden om hier creatief mee om te gaan. Wat zijn Met het woord Zwerfruimte (Wanderspace) definieert RE-ST gebouwde of ongebouwde ruimte die op verschillende schalen overal en nergens aanwezig is, en die zwerft tussen (her)bestemming of teruggave aan de natuur. Het is ruimte die vandaag aanwezig is, die we gebruiken, maar onderbenut. Wij, als architecten, hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze zwerfruimte te activeren. Hun onderzoeksproject ‘zwerfruimte’ werd in 2018 gehonoreerd met het BWMSTR label, in 2022 kregen ze de PIONEER AWARD en in 2018, 2020 en 2024 werden ze geselecteerd voor de IABR Rotterdam. RE-ST werd opgericht werd door Dimitri Minten en Tim Vekemans en uitgebreid met Bob Van Abbenyen.

Triënnale Brugge 2024
13.04 – 01.09.2024

Triënnale Brugge neemt met Spaces of Possibility bijna vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties.
Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen? Met artistieke ingrepen dagen de kunstenaars en architecten bestaande locaties uit, verbinden ze stadsdelen en gaan ze op zoek naar verborgen schoonheid.

Programma: triennalebrugge.be