“Japan, archipel van de woning”
De Japanse woning boeit en intrigeert al geruime tijd, maar roept ook vragen op rond bewoonbaarheid. Japon, l’archipel de la maison (Japan, archipel van de woning) is een reizende tentoonstelling over hedendaagse woningen in Japan. De tentoonstelling biedt een historisch perspectief en een duidelijke context om de evolutie van deze leefruimten te vatten. De expo toont drie delen.
Het eerste deel Huizen van gisteren bevat veertien casestudies van bekende twintigste-eeuwse woningen die als mijlpalen worden ervaren, niet alleen wegens hun woonkwaliteit, maar door hun reactie op de natuurlijke en gebouwde omgeving die hen omringt.
Het tweede deel Huizen in Tokio is een fotografische documentaire met zesendertig woningportretten binnen hun onmiddellijke context.
Het derde deel Huizen van vandaag omvat twintig casestudies van hedendaagse woningen, geïllustreerd met plannen, foto’s en video’s.
De tentoonstelling is samengesteld door drie architecten (Véronique Hours, Fabien Mauduit, Manuel Tardits) en een fotograaf (Jérémie Souteyrat).
De vertaling in het Nederlands en het Engels werd mogelijk gemaakt door Design museum Gent, Looiersgracht 60 Amsterdam en Archipel vzw.
We zijn verheugd deze tentoonstelling te brengen als een reflectieve oefening
op woonkwaliteit binnen strenge beperkingen van site, budget en ruimte.
Randprogramma
Donderdag 21 april om 20 uur
LEZING “Witte schaduwen” – Lezing over Japanse architectuur door Arnaud Tandt
Al sinds Bruno Taut over Katsura Villa schreef, zijn Westerse architecten gefascineerd door de Japanse architectuur. In Lof der Schaduw (1933) roemde Jun’ichiro Tanizaki duisternis als essentieel voor de Japanse cultuur, maar speelt die vandaag nog door in de bekende vaak witte gebouwen? Toch zijn er linken te ontdekken tussen het traditionele en het hedendaagse, zoals de herinterpretatie van de ‘engawa’ (Japanse veranda).
Gebaseerd op reisimpressies en gesprekken met architecten als Sou Fujimoto en Ryue Nishizawa schetst Arnaud Tandt een genuanceerd beeld van de Japanse architectuur. Het specifieke wordt geduid aan de hand van talloze hedendaagse projecten en gekaderd binnen een ruimere (historische) context.
Locatie: BLANCO (Nucleo), Coupure Rechts 308 (oude veeartsenijschool), 9000 Gent
Toegang gratis – Reserveren via info@archipelvzw.be
Wie inschrijft voor deze lezing, ontvangt een kortingsbon van 2 euro voor de toegang van de tentoonstelling op een ander tijdstip (6€ ipv 8€)
ZONDAG 24 APRIL van 10 tot 18 uur
Erfgoeddag – Rituelen
“Japon, l’archipel de la maison”: design, architectuur, kunst en rituelen in Japan
Rituelen zijn van alle tijden. Iedereen koestert er wel een paar, grote en kleine. Overal ter wereld brengen ze mensen samen, brengen ze ritme in ons dagelijks leven en geven ze extra betekenis aan de belangrijke momenten in een mensenleven. Bovendien zijn rituelen echte blijvers: ze evolueren doorheen de tijd, als ware kameleons nemen ze steeds weer andere vormen aan. Wij zoomen, binnen het kader van de lopende tentoonstelling “Japon, l’archipel de la maison”, in op de rituelen binnen de Japanse ruimte.
Lezing 10u30-11u30
Inleiding door Bernadette De Loose (Design museum Gent)
Uiteenzetting over Japanse ruimte door Hera Van Sande (Archipel vzw)
Uiteenzetting over ruimte in kunst door Emi Kodama (kunstenares, Vancouver, Canada – sinds 2008 in Gent)
Deelname gratis – Reserveren noodzakelijk via 09 267 99 99
Workshops
Japanse theeceremonie, origami en ikebana
Demonstratie ikebana (bloemschikken) doorlopend van 13u30 tot 15u30, theeceremonie doorlopend van 14u tot 16u30 en workshop origami doorlopend van 14u tot 17u30
Deelname gratis
DONDERDAG 12 MEI om 20 uur
NOCTURE tentoonstelling “Japon, l’archipel de la maison”
Rondleiding in tentoonstelling met toelichtende lezing door Hera Van Sande (Archipel vzw)
Op uitnodiging
ZATERDAG 28 MEI, 14u
GELEID BEZOEK aan de tentoonstelling “Japon, l’archipel de la maison”
Rondleiding in tentoonstelling aan de hand van toelichtende lezing door Hera Van Sande (Archipel vzw). Per groepen van 20 personen.
De Japanse woning boeit en intrigeert al geruime tijd, maar roept ook vragen op rond bewoonbaarheid. Japon, l’archipel de la maison (Japan, archipel van de woning) is een reizende tentoonstelling over hedendaagse woningen in Japan. De tentoonstelling biedt een historisch perspectief en een duidelijke context om de evolutie van deze leefruimten te vatten. De expo toont drie delen. Het eerste deel Huizen van gisteren bevat veertien casestudies van bekende twintigste-eeuwse woningen die als mijlpalen worden ervaren, niet alleen wegens hun woonkwaliteit, maar door hun reactie op de natuurlijke en gebouwde omgeving die hen omringt. Het tweede deel Huizen in Tokio is een fotografische documentaire met zesendertig woningportretten binnen hun onmiddellijke context. Het derde deel Huizen van vandaag omvat twintig casestudies van hedendaagse woningen, geïllustreerd met plannen, foto’s en video’s.
Voor leden 6 euro (toegangsprijs ticket tentoonstelling aan groepstarief)
Voor niet-leden 13 euro, voor studenten 10 euro – te betalen aan de ingang
Reserveren via info@archipelvzw.be