Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Ludwig Mies van der Rohe - part 1

By Dirk De Meyer
Friday
22.02 2008
20:30

What are the backgrounds of the young Ludwig Mies in the Germany Deutsche Werkbund, the expressionism, the Berlin conservative building traditions and the artistic avant-gardes? Early manifestos as Glashochhaus and his achievements in the twenties are highlighted.

Ludwig Mies van der Rohe – Zichtbarmachen

‘Ideeën verhouden zich tot objecten zoals sterrenstelsels zich verhouden tot sterren’.

Walter Benjamin, Geburt des Deutschen Treuerspiel, proloog.

‘Spinoza has taught us that great things are never simple. They are as difficult as they are rare’.

Ludwig Mies van der Rohe

De lezing start met de achtergronden van de jonge Ludwig Mies (1886-1969) in het Duitsland van de Deutsche Werkbund en het expressionisme en het Berlijn van conservatieve bouwtradities en artistieke avant-gardes. Vervolgens belicht Dirk De Meyer Mies’ vroege manifesten als het Glashochhaus en zijn realisaties in de jaren twintig. Hij beschouwt niet enkel de iconische werken als de villa Tugenthat en het Barcelona-paviljoen, maar ook de gelijktijdig gerealiseerde en vaak door de kunstgeschiedschrijving veronachtzaamde ‘baksteenvilla’s’. De gebouwen tonen een complex treffen van tektoniek en avant-garde, structurele eenvoud en technologische gymnastiek, stilte en mediatisering. (1906-1930)