Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Misc.

Save Chandigarh

Action to preserve Chandigarh
Sunday
08.05 2011
India

Chandigarh, the ideal city of Le Corbusier is slowly robbed.

CHANDIGARH, de "ideale stad" van Le Corbusier wordt langzaam leeggeroofd.

Le Corbusier heeft van 1950 tot zijn dood in 1965 de stad vorm gegeven. Het resultaat is de eerste geplande stad in India met mooie groene ruimten en een aantal van de mooiste gebouwen van de 20e eeuw. Het is een hele groene stad, vol typische Le Corbusier gebouwen.

Veel van deze artefacten, zoals meubilair, verlichting, houtsnijwerk, bouwkundige tekeningen worden verkocht door internationale kunsthandel en veilinghuizen. Een exemplaar van de mooi vormgegeven riooldeksels van Chandigarh is verkocht voor 20.000 € op een veiling in Parijs.

Als de plunderingen van Chandigarh zich voortzetten, wordt de visie op de stad van  Le Corbusier vernietigd.

Na een verontrustend artikel in The Guardian over het leeghalen van Chandigarh is een actie gestart om de stad op de lijst van beschermde cultuurgoederen van Unesco te krijgen.

Een groep van lokale architecten en kunsthistorici geleid door Manmohan Nath Sharma (assistent van Le Corbusier en later chef architect van Chandigarh) voert campagne om de stad en de architectonische integriteit te bewaren. Hij verwijst naar de Taj Mahal, ook gebouwd door buitenlandse arbeiders en bewonderd door buitenlanders voordat India de waarde ervan inzag.

Lucio Costa, ontwerper van Brasilia heeft altijd gepleit voor de bescherming van Chandigarh als werelderfgoed.

Archipel werkt aan  een reis naar India en  Chandigarh voor 2013!

Archipel steunt deze actie ten volle.

*Ook uw steun is nodig!!  Onderteken deze petitie