Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

O'Donnel+Tuomey (IE)

Own work
Thursday
05.05 2011
Niko
Industriepark West 40
9100 Sint-Niklaas
Belgium

In collaboration with:

With the support of:

Purity, harmony, subtle attention to the context, stratification, affability, qualitative consistency at every designlevel. Their realized buildings function well.

Een tiental jaar geleden was Ierland een witte vlek op de Europese architectuurkaart. Geleidelijk kwam hierin verandering. Internationale vaktijdschriften ontdekten nieuwe ontwikkelingen in Dublin en in de rest van Ierland. Onder andere door het werk van O’Donnell + Tuomey Architect, McCullough Mulvin Architects en Grafton Architects kreeg Ierland een gezicht in de hedendaagse architectuur.

Tijdens de recente Ierse Archipelreis heeft het werk van Sheila O’Donnell + John Tuomey ons bijzonder getroffen. Zuiverheid, harmonie, subtiele aandacht voor de context, gelaagdheid, minzaamheid, kwalitatieve coherentie op elk ontwerpniveau.Gerealiseerde werken die goed functioneren. Tevreden gebruikers van gebouwen die zijn ontworpen en afgewerkt met een bijna Zwitserse precisie en verfijnde detaillering. De Ierse architectuurpraktijk vertoont in schaal en problematiek opvallende grote parallellen met de Belgische.

O’Donnell + Tuomey maakte deel uit van Group 91 Architects, een jong team van stadsontwerpers, die begin jaren 90 de verloederde wijk Temple Bar in Dublin succesvol nieuw leven inbliezen. Door op strategische wijze een ankerplan te creëren, in plaats van een alles determinerende visie, konden diverse architecten een specifieke plaats ontwikkelen met zijn/haar eigen cliënt en voorwaarden zonder afbreuk te doen aan het totaalconcept.

DENNIS GILBERT

Al meer dan twintig jaar bouwt O’Donnell + Tuomey projecten die los van Ierse semantiek getuigen van voeling en appreciatie voor de rijke culturele, historische identiteit van het land. Aan de hand van minder conventionele maar passende materialen verwoorden de gebouwen op poëtische wijze de verborgen krachten van de site. Doorheen de jaren verwierf hun architectuur steeds meer maturiteit en kwaliteit. De gebouwen vertonen een sterke formele aanwezigheid zonder te vervallen in één welbepaalde stijl. Hun inspirerende werk lijkt een weldoordachte weerspiegeling van de diverse aspecten die de site, de cultuur en de sociale context met zich meebrengen. Het werk laat zich niet in één keer lezen, maar wil een ontdekking zijn, wil verkend worden.

Hun bekendste werken zijn de Glucksman Gallerij in Cork (2004), de Ierse installatie op de Biënnale van Venetië (2004), de Ranelagh Multidenominatinal School in Letterfrack (2001-2006) die in 2006 de RIAI Triënnale gouden medaille won, de Timberyard Sociale Huisvesting in Dublin (2008), het An Gaelaras Ierse Taalinstituut in Derry (2009). Beide partners geven les aan de University College in Dublin en gaven workshops in de AA school, in Cambridge, Princeton, Harvard en Syracuse.Een niet te missen lezing!Een meerwaarde aan deze lezing is ook de locatie. We zijn uitgenodigd door Niko in het hoofdkantoor te Sint Niklaas, ontworpen door de ons veel te vroeg ontvallen Jo Crepain.(1950-2008). Jo heeft de opening van het gebouw nog net meegemaakt.

Wie op de E17 voorbij Sint Niklaas komt moet de opvallende Niko vestiging gezien hebben. Een 60 meter lange beglaasde gevel: imponerend transparant. ‘s Nachts een lichtbaken. Een opvallende façade.

Achter die façade zit een indrukwekkend interieur verborgen, met kantoren, showrooms en een overdekte patio. Sterke materiaalkeuzes en zuivere/strakke detaillering: het handelsmerk van een sterk bureau.

O'Donnel + Tuomey Architects