Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Visit

Peter Zumthor (CH)

Introvert Materiality
Monday
27.03 2006
l'Institut Supérieur d'Architecture La Cambre & Flagey
1000 Brussel
Belgium

(Non-Archipel lecture) For Peter Zumthor everything can be reduced to “staying”, whether it is a house, a museum or an exhibition facility. After his high-profile buildings like the Therme Vals (1996), Kunsthaus Bregenz (1997) Peter Zumthor presents new work.

Een lezing over en door Peter Zumthor is natuurlijk niet te missen! Hoewel deze actviteit uit de reeks 'One, two, three architecture' niet van Archipel vzw uitgaat, nemen wij toch graag het initiatief om deze lezing van l'Institut Supérieur d'Architecture La Cambre & Flagey aan te bieden. De combinatie met een rondleiding door het prachtige, gerestaureerde en gerenoveerde Art Deco-'schip' Flagey onder leiding van de projectleider van het bureau Storme van Ranst (die een consortium aanging met Samyn and Partners en Archi+I voor dit project) en het bustraject zijn echter wel een extra dienst die Archipel met plezier organiseert voor haar leden en aan al wie sympathie draagt voor onze vereniging.Introverte materialiteitVan Peter Zumthor (Basel, 1943) werd als oudste zoon van een meubelmaker verwacht dat hij de zaak over zou nemen en hij ging in de leer als kastenmaker. Maar in de jaren ’60 kwam hij in aanraking met architectuur en ging deze discipline studeren aan het Pratt Institute te New York. Terug in Zwitserland in 1968 werd hij eerst staatsarchitect alvorens hij zijn eigen kantoor oprichtte in 1979 te Haldenstein. Sindsdien was hij werkzaam als gastdocent aan universiteiten en academies in Zürich, Santa Monica, München, Graz en New Orleans. Sinds 1996 is hij professor aan de nieuwe universiteit voor architectuur in Mendrisio en eervol lid van de Bund Deutscher Architecten.

Zijn ontwerpen zijn verwant aan het Zwitserse minimalisme, maar onderscheiden zich door een eigenzinnigheid en een liefde voor het platteland. Peter Zumthor beschrijft zijn aanpak als volgt: “Architecture is an envelope and background for life which goes on in and around it – a sensitive container for the rhythm of footsteps on the floor, for the concentration of work, for the silence of sleep”. Hieruit blijkt dat architectuur een speciale band moet hebben met het levende. Hij is geïnteresseerd in het gebouw zelf, hoe je het ziet, hoe je het voelt, hoe het is gemaakt, waarbij het gebouw als een lichaam om een binnenklimaat is gevormd. Zumthor houdt ervan om de kwaliteiten van ruimte maximaal te uiten, door de ruimte-indelingen en materialen zorgvuldig te kiezen.

Werk van Zumthor staat vooral bekend om het grote vakmanschap waarop hij zijn keuze maakt voor materialen en de manier waarop deze worden verwerkt binnen het project. Hij vindt het belangrijk om zich bezig te houden met materialen. Hoe vormen in elkaar kunnen overvloeien; niet op de esthetisch bepaalde manier, maar op de wijze waarop het materiaal een bijzondere identiteit en tactiliteit verkrijgt. De ware ervaring van een gebouw van Zumthor komt van de textuur, het lichtspel en het handwerk.

Vaak wordt het werk van de architect als behoudend ervaren, maar uit de veelheid aan de meest moderne elektronica die door Zumthor in het Kunsthaus in Bregenz is gebruikt, spreekt het tegengestelde. Het is eerder de introverte uitstraling van zijn projecten die een wat behoudende aanpak suggereren.