Archipel

Experience architecture!

Visit

Ghent Palace of Justice by Stéphane Beel

of the building site

Op 19 februari 2004 gebeurde de eerste steenlegging van het nieuwe gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan. Dit betekende de start van het totaalproject 'Bruggen naar Rabot' dat de Gentse wijk terug doet aansluiten met het stadsleven. Het gebouw - ontworpen door de tijdelijke vereniging Beel-Achtergael architecten en Technum - geeft de wijk terug hoop op een betere toekomst. De historische terreinen van 5,5 ha maakten immers deel uit van de 17de eeuwse aarden stadsomwalling en hebben nadien het Rabotstation gedragen dat reeds meer dan 30 jaar geleden is afgebroken en de percelen als een open wonde liet braak liggen.

Het compacte, éénduidige bouwvolume kan worden herleid tot een bouwblok van 136,4 meter breed, 65,6 meter diep en 27,8 meter hoog. Het gebouw zal zes bovengrondse en twee ondergrondse verdiepingen tellen. Naast gemeenschappelijke functies en archieven bieden de ondergrondse niveaus genoeg ruimte voor een personeelsparking voor 285 voertuigen.

Er zijn drie zones te onderscheiden: de publieke zone aan de Opgeëistenlaan (herkenbaar aan de volledig in glas uitgevoerde gevel), de half-publieke zone met de zittingzalen en de griffies met landschapskantoren en tenslotte de niet-publieke zone met de individuele kantoren voor de magistraten. Deze verschillende zones zijn met elkaar verbonden door ruime binnentuinen die lucht en licht brengen in het gebouw. Het daglicht zal via de binnentuinen tot deze ondergrondse verdieping kunnen binnendringen. De toegang voor het publiek zal zich aan de oostelijke hoek van de uitsnijding van het bouwvolume situeren. Hier wordt een plaza aangelegd, dat aan de parkzijde wordt begrensd door twee conciërgewoningen. De bezoeker zal zich gemakkelijk kunnen oriënteren dankzij de doorkijk naar binnentuinen, park en omgeving. De transparante wandelgang zal niet alleen voor de nodige natuurlijke verlichting zorgen, ook op akoestisch vlak is dit een budget- en gebruiksvriendelijke oplossing.

Voor de hybride staal-betonnen kolos is gekozen voor natuursteen als gevelbekldeing, een donkere graniet met ruw oppervlak. Hoe meer de zone voor het publiek toegankelijk is, hoe meer gebruik wordt gemaakt van glas in de gevelopbouw. De gebruikte materialen voor het interieur worden zo neutraal mogelijk gehouden met gebruik van kleuraccenten in wanden en/of meubilair. Het wordt een sereen, eenvoudig gebouw, open en ontvankelijk met een zichtbare maar neutrale strengheid die de gezagsfunctie op niet imposante wijze zal onderlijnen.

Momenteel bevinden de drie bouwvolumes van het gerechtsgebouw zich in verschillende bouwfases. Niet alleen is nu heel duidelijk te zien waar het buurtpark en het jeugdhuis zullen komen, maar terwijl in de meest extraverte woontoren de binnenafwerking aan de gang is, kreeg het magistratengedeelte nog maar gedeeltelijk een huid en bevinden de verbindingsconstructies zich nog steeds in de ruwbouwfase. Deze combinatie maakt het vandaag erg boeiend om met architect en bouwpromotor het complex te verkennen! Archipel biedt de leden gratis deze mogelijkheid aan.

Visit

When?

Fr 12 May 2006

Where?

Belgium

Publications