Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Film

Flatlife | Playtime

Friday
16.06 2006
19:00

With the support of:

Flatlife (Jury Prize for Short Film – Festival de Cannes 2004) by Jonas Geirnaert
Playtime (1967) by Jacques Tati

Flatlife

(Juryprijs voor Kortfilm – Festival de Cannes 2004)

In Flatlife krijgen de dagdagelijkse bezigheden van vier flatbewoners onverwachte wendingen. Banale bezigheden zoals televisiekijken, een wasmachine herstellen of een vaas schilderen lopen behoorlijk uit de hand. De wet van Murphy op z’n best. Knipper niet met de ogen of je mist de ruimtepanda!

Playtime(1967)

Inleiding door Hans Foncke, kunsthistoricus en cinefiel, docent aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Departement Architectuur.

Jacques Tati’s bekende personage Monsieur Hulot moet een Amerikaan contacteren in Parijs, maar hij verdwaalt in een labyrint van moderne architectuur met de laatste nieuwe technische snufjes. Parallel hiermee komt hij vast te zitten in een groep Amerikaanse toeristen. Intussen bereidt ook een nachtclub/restaurant zijn opening voor, maar het gebouw is nog steeds in uitvoering…Elke scène in Playtime is een waterval van visuele komedie-effecten, die net zoals vuurwerk de ene na de andere afgaan. Tati handhaaft zijn gebruikelijke afstand, zonder ooit terug te vallen op close-ups, maar bij voorkeur panorama’s om Hulots dagdagelijkse figuur te ensceneren als geïsoleerd en onbeduidend in de overweldigende uniformiteit van zijn omgeving. Monsieur Hulot (gespeeld door Jacques Tati zelf) is een passagier in een volledig gemoderniseerd Parijs met starre wolkenkrabbers van staal en glas die lijken op de torengebouwen van elke andere grootstad, zoals toeristische brochures scanderen.

De monumenten zijn maar een vervagende herinnering, blijkbaar incompatibel met de nieuwe koude conformiteit. De Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en talrijke andere iconen van de antieke Franse cultuur worden gespot in weerspiegelingen van glazen wanden, als een herinnering van wat voorbij is.

Om zijn visie te realiseren, heeft Tati een volledige op schaal gebouwde stad opgetrokken in de buitenwijken van Parijs. Tativille bestond uit verplaatsbare modellen van wolkenkrabbers die gepositioneerd konden worden in brede straten op het maaiveld, volledig volgens ontwerp van Tati. Wie zin en tijd heeft, wordt zeker aangeraden om naar de site tativille te surfen.

Een rondleiding in de nieuwe gebouwen van Delta Light door architecten Govaert & Vanhoutte is voorzien.