Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Trip

Austria -40

For youngsters
21.09 25.09 2004
München, Salzburg, Graz...
Belgium

The sunny Danube cities Linz and Krems, the old Salzburg, the (to our surprise) snowy Alps and the border area between Graz and Vienna, bringing us projects of Riepl & Riepl, Riegler Riewe, Lichtblau Wagner, Bétrix & Cosolascio and others.

Arnout Fonck

Dinsdag 21 september 2004

Een slaapbus brengt ons de maandagnacht van Kortrijk / Gent naar de omgeving van München. Beter uitgeslapen dan we gevreesd hadden & na een geïmproviseerd ontbijt bij de plaatselijke ( onthutste ) bakker, wordt de reis in Marktoberdorf onmiddellijk goed ingezet met een klein maar ingenieus museum van de Zwitserse architecten Bearth & Deplazes : de typische Zwitserse uitvoeringskwaliteit, de ingetogen vormentaal, de aandacht voor eigenzinnige constructie….

In München zien we de evolutie in het werk van Herzog & de Meuron : waar dit begin jaren negentig nog ingetogen is ( Goetz Sammlung ) en vooral de ruimte laat primeren, wordt in hun latere werken hun aandacht voor de “ huid “ van het gebouw steeds duidelijker.

Woensdag 22 september 2004

’s Voormiddags de energiecentrales van Salzburg : indrukwekkend hoe de Zwitserse architecten Bétrix & Consolascio het zuiver utilitaire programma ( transformatorlokalen, turbinehallen, etc… ) onderbrengen in krachtige gebouwen. Telkens opnieuw die voorliefde voor kleur, licht & vorm, in de loop van de jaren steeds verder uitgepuurd. Na de middag trekken we doorheen de Alpen, richting Graz. Onderweg een tweetal werken van Riepl & Riepl : in Kirchdorf a.d. Krems laten we ons door een erg enthousiaste directeur doorheen een middelbare school & sporthal loodsen & wat verderop, in Hinterstoder laat een al even enthousiaste burgemeester ons de gemeentelijke polyvalente zaal zien, de Hösshalle. Na een onverwachte Schnapps is iedereen klaar voor de traditionele groepsfoto…

Donderdag 23 september 2004

Hoewel we in Graz werk zien van Hans Gangoly, Markus Pernthaler & Ernst Giselbrecht, zijn het vooral de gebouwen van Riegler Riewe die fascineren. Op de campus van de TU Graz het ingenieuze organisatie-principe van de kantoren & auditoria, in het centrum van Graz de recente verbouwing van het Literaturhaus ( met z’n erg drukke maar sfeervolle lounge-bar ).

Vrijdag 24 september 2004

Een lange dag: van Graz in het zuidoosten naar Linz in het noordwesten van Oostenrijk. Strakke gebouwen van Lichtblau Wagner in Gleisdorf & Eisenstadt. Een licht ontgoochelend gevoel bij de universiteitsgebouwen in Eisenstadt, net opgeleverd door Riepl & Riepl. Een simpel maar knap roest stalen volume van Pool in Trumau, dichtbij een schoolgebouw van Riegler Riewe, in Baden, dat vreemd genoeg erg ontgoochelt.
In de vooravond bereiken we de wijnvelden van Langenlois. Net te laat voor een degustatie in het wijnhuis Loimer, maar gelukkig ruimschoots op tijd in het Loisium-gebouw van Steven Holl. De wijn blijkt uitmuntend, maar het gebouw wil niet overtuigen… Zeker niet wanneer de Oostenrijkse architect belast met de uitvoering ervan zijn verhaal doet.

Zaterdag 25 september 2004

Opnieuw werk van Riepl & Riepl, erg overtuigend : de eenvoud van de St. Franz. kerk in Steyr & de pragmatiek van het industriële EAT-gebouw. ’s Middags een zwart kantoorgebouw om tenslotte af te ronden in het strakke Lentos-museum, langs de Donau…

Na vijf dagen rondtrekken lijkt iedereen voldaan. Langer hoeft duidelijk niet, maar de reacties zijn positief dus onze eerste opdracht lijkt geslaagd. Het hoge niveau van de hedendaagse Oostenrijkse architectuur, het wisselende landschap & de wel erg goeie wijn zullen er wel voor iets tussen zitten.

Frederik Tomme