Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Atelier Kempe Thill (NL)

Own work
Thursday
17.10 2013
20:00
Kunstencentrum Vooruit - Domzaal (3de verdieping)

In collaboration with:

With the support of:

Atelier Kempe Till finished first of 19 candidates to transform the former garage Mahy (a circus with covered courtyard) in into a contemporary hotspot for innovation and encountering. The agency has managed to seamlessly mix the historic architecture with the contemporary multimedia story.


Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf AG SOB koos het Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill en de Gentse bureaus aNNo architecten en Maat voor de renovatie van het Wintercircus. Het team eindigde als eerste van 19 projecten die de voormalige garage Mahy, tussen 1894 en 1939 een circus met overdekt binnenplein,omvormen tot een hedendaagse hotspot voor innovatie en ontmoeting. Het bureau is erin geslaagd de historische architectuur naadloos te verweven met het hedendaagse multimediaverhaal. Tom Balthazar, voorzittervan het AG SOB vertolkt het als volgt: ‘De visie die het team van André Kempe formuleerde, sluit bijzonder goed aan bij onze visie op de toekomst van het Wintercircus. Zijn aanpak getuigt van groot respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw. De ingrepen op het gebouw zijn minimaal, maar de flexibiliteit inzake invulling en toepassingen maximaal. Ook de keuze om de evenementenzaal onder het overdekte binnenplein uit te graven, is verrassend creatief.
Atelier Kempe Thill is een architectenbureau opgericht door Oliver Thill en André Kempe, beiden oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Duitsland en afgestudeerd aan de Universiteit van Dresden. Momenteel is hun bureau gevestigd in Rotterdam.
In 2003 bouwden zij het Nederlandse paviljoen voor de International Garden Exhibition (IGA) in de Duitse stad Rostock. Verder zijn ze bekend van de renovatie en uitbreiding van een voormalig sanatorium tot Parlement van de Duitstalige gemeenschap in Eupen en de bouw van de Frans Liszt concertzaal in Raiding | Oostenrijk. Franz Liszt Concertzaal Sinds hun oprichting hebben ze de "Europan 5" wedstrijd gewonnen, de "Rotterdam-Maaskant" prijs ontvangen en waren ze "Dutch Architect of the Year" in 2011.

“De productie van het Atelier Kempe Thill bestaat voornamelijk uit projecten die op bijna seriële wijze gebouwd worden. Op cumulatieve wijze produceert het bureau een oeuvre dat, tegen de stroom van de zoektocht naar nieuwigheden in, de voorkeur geeft aan herhaling boven uitzondering, aan perfectioneren boven experimenteren, aan duurzaamheid boven eenmaligheid. Ze zijn ook in België actief met onder andere de 19e eeuwse concerthal "De Harmonie" De Harmonie en de renovatie van de "Rozemaai-appartementen" in Antwerpen, Rozemaai-appartementen en het onderzoekslaboratorium van de KULeuven in Genk. Atelier Kempe Thill is ervan overtuigd dat de architectuur vóór alles ruime en robuuste ruimten moet bieden, dat de dagelijkse architectuur uit rechte hoeken moet bestaan, en dat het essentieel is dat het project is afgestemd op het budget. Eenvoudige criteria die samen een duidelijk ingehouden en politiek geëngageerde praktijk scheppen.” (bron: Bozar)