Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

Atelier Kempe Thill (NL)

over eigen werk


Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf AG SOB koos het Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill en de Gentse bureaus aNNo architecten en Maat voor de renovatie van het Wintercircus. Het team eindigde als eerste van 19 projecten die de voormalige garage Mahy, tussen 1894 en 1939 een circus met overdekt binnenplein,omvormen tot een hedendaagse hotspot voor innovatie en ontmoeting. Het bureau is erin geslaagd de historische architectuur naadloos te verweven met het hedendaagse multimediaverhaal. Tom Balthazar, voorzittervan het AG SOB vertolkt het als volgt: ‘De visie die het team van André Kempe formuleerde, sluit bijzonder goed aan bij onze visie op de toekomst van het Wintercircus. Zijn aanpak getuigt van groot respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw. De ingrepen op het gebouw zijn minimaal, maar de flexibiliteit inzake invulling en toepassingen maximaal. Ook de keuze om de evenementenzaal onder het overdekte binnenplein uit te graven, is verrassend creatief.
Atelier Kempe Thill is een architectenbureau opgericht door Oliver Thill en André Kempe, beiden oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Duitsland en afgestudeerd aan de Universiteit van Dresden. Momenteel is hun bureau gevestigd in Rotterdam.
In 2003 bouwden zij het Nederlandse paviljoen voor de International Garden Exhibition (IGA) in de Duitse stad Rostock. Verder zijn ze bekend van de renovatie en uitbreiding van een voormalig sanatorium tot Parlement van de Duitstalige gemeenschap in Eupen en de bouw van de Frans Liszt concertzaal in Raiding | Oostenrijk.© Franz Liszt Concertzaal Sinds hun oprichting hebben ze de "Europan 5" wedstrijd gewonnen, de "Rotterdam-Maaskant" prijs ontvangen en waren ze "Dutch Architect of the Year" in 2011.

“De productie van het Atelier Kempe Thill bestaat voornamelijk uit projecten die op bijna seriële wijze gebouwd worden. Op cumulatieve wijze produceert het bureau een oeuvre dat, tegen de stroom van de zoektocht naar nieuwigheden in, de voorkeur geeft aan herhaling boven uitzondering, aan perfectioneren boven experimenteren, aan duurzaamheid boven eenmaligheid. Ze zijn ook in België actief met onder andere de 19e eeuwse concerthal "De Harmonie" © De Harmonie en de renovatie van de "Rozemaai-appartementen" in Antwerpen,© Rozemaai-appartementen en het onderzoekslaboratorium van de KULeuven in Genk. Atelier Kempe Thill is ervan overtuigd dat de architectuur vóór alles ruime en robuuste ruimten moet bieden, dat de dagelijkse architectuur uit rechte hoeken moet bestaan, en dat het essentieel is dat het project is afgestemd op het budget. Eenvoudige criteria die samen een duidelijk ingehouden en politiek geëngageerde praktijk scheppen.” (bron: Bozar)

Lezing

Wanneer?

do 17 oktober 2013 20:00

Waar?

Kunstencentrum Vooruit - Domzaal (3de verdieping)
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent
België

In samenwerking met:

Met de steun van: