Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

LOW architects (BE)

Aim high, shoot LOW
Thursday
23.04 2015
20:00

With the support of:

Low architects continues to surprise. Their design vision is based on the uniqueness of the projects. “Not 110 references of the same typology are needed, one is enough”

Low architecten blijft verrassen. Hun ontwerpvisie is gestoeld op de uniciteit van de projecten. “Geen 110 referenties van dezelfde typologie zijn nodig, één is voldoende” uitspraak van het Antwerps bureau dat in 2005 door Stijn Cockx en Tom Hindryckx werd opgericht.
Op de website van LOW architecten luidt hun visie als volgt:
“LOW gelooft sterk in teamwork en multidisciplinaire samenwerking. Daarom zijn ze reeds in een vroeg stadium voorstander van engagement in het ontwerpproces tussen opdrachtgever, gebruiker en specialisten. De ambitie van LOW is het ontwikkelen van op maat gemaakte en innovatieve oplossingen voor verschillende schaalniveaus en diverse programma’s. Hoofddoel is om een gedegen visie voor elke opdracht te creëren, van waaruit een interessante dialoog tussen harmonie en contrast kan ontstaan. Het resultaat van deze no-nonsense aanpak ademt een niet-conventionele eenvoud uit in alle LOW projecten. Brutaal en toch verfijnd.”

Wie de projecten van naderbij bestudeert, ontdekt een sturende, onderliggende attitude die de projecten een handtekening, een coherentie geeft.

Stijn Bollaert

In hun werk worden rauwe, ‘eerlijke’ materialen gecombineerd met elegant gedetailleerde accenten. Dit soort materialenonderzoek, verweven met een intellectuele context, is onmiskenbaar aanwezig in het werk van dit jong bureau. Het verheerlijkt extravagantie zonder het overschrijding van budgetten. Deze attitude leidt tot het kiezen van een aantal elementen waar excessiviteit is toegelaten binnen een gezonde afweging van uitgaven en besparingen. Bepaalde elementen worden bijgevolg gedetailleerd en kwaliteitsvol afgewerkt, wat een treffend contrast vormt met de ruwe afwerking van andere gebouwonderdelen. Rationele beslissingen die zorgen voor een uiterst bewuste geraffineerdheid.
Hun architectuur is geïnspireerd op het leven van alledag, terwijl het net het alledaagse overstijgt. Het straalt levensvreugde en genot uit. Poëtische ruimte komt tot stand binnen een rationele logica. Hun gedreven methode staat voor één visie, voor één esthetiek. “Nothing is impossible” vormt de drijfveer bij elke ontwerpuitdaging.

Kijken we maar naar Woning P in Keerbergen, gebouwd op één bouwlaag in een bosrijke omgeving. Het was de wens van de eigenaar om een huis te bouwen met een eenvoudige structuur en in contact met de natuur te leven. De bossen op de omliggende percelen werpen grote schaduwvlakken op het perceel. Deze ‘beperking’ was het uitgangspunt voor het idee om natuurlijk licht te vangen via het dak. Het resultaat is een sculpturale volume met twee convergerende daken. Deze dakconstructie is overal in het huis voelbaar. Ondanks het eenvoudige rechthoekige plan zijn er geen rechte lijnen als je naar het plafond kijkt. Het resultaat is een bijzondere ruimtelijke beleving wanneer men de woonkamer betreedt. Het asymmetrische dakraam laat de ruimte in daglicht baden. Op het eerste gezicht lijkt het huis introvert, bijna ascetisch, door het sobere gevelontwerp en het robuuste gebruik van materialen. Het bunkerachtige gebouw echter opent zich geheel naar het platteland aan de achterzijde. Eens men de woning betreedt, ontstaat er binnen het simpele plan een enorme gelaagdheid aan ruimtelijke ervaringen en verrassingen. Of zoals Maxime Peeters treffend schrijft: “Tussen rationaliteit en speelsheid ontwikkelt er zich in hun bouwwerken een unieke kwaliteit die zich op meerdere lagen laat lezen.”

Stijn Bollaert

Het bureau werd diverse malen gelauwerd, won tal van wedstrijden en prijzen, geeft lezingen en wordt internationaal gepubliceerd. Stijn Cockx werkte voorheen bij Vincent Van Duysen (B), David Adjaye (London, UK) en B-architecten. Tom Hindryckx werkte bij Lhoas&Lhoas architectes (B) en Metrogramma (Milaan, IT). Na een start in 2005, is het bureau inmiddels uitgegroeid tot een tienkoppig team.
Projecten in de stijger zijn: nieuw erfgoeddepot van de Provincie Antwerpen tegen 2017, een sociaal woningbouwproject in Koekelberg, een lagere school in Tongeren…
Een lezing om bij te wonen!