Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Reis

Oostenrijk -40

Voor jongeren
21.09 25.09 2004
München, Salzburg, Graz...
België

De zonovergoten donausteden Linz & Krems, het oude Salzburg, de (tot onze verrassing) besneeuwde Alpen & het grensgebied tussen Graz & Wenen brengen ons bij projecten van Riepl & Riepl, Riegler Riewe, Lichtblau Wagner, Bétrix & Cosolascio en anderen.

De zonovergoten donausteden Linz & Krems, het oude Salzburg, de (tot onze verrassing) besneeuwde Alpen & het grensgebied tussen Graz & Wenen brengen ons bij projecten van Riepl & Riepl, Riegler Riewe, Lichtblau Wagner, Bétrix & Cosolascio en anderen.

Arnout Fonck

Een slaapbus brengt ons de maandagnacht van Kortrijk / Gent naar de omgeving van München. Beter uitgeslapen dan we gevreesd hadden & na een geïmproviseerd ontbijt bij de plaatselijke ( onthutste ) bakker, wordt de reis in Marktoberdorf onmiddellijk goed ingezet met een klein maar ingenieus museum van de Zwitserse architecten Bearth & Deplazes : de typische Zwitserse uitvoeringskwaliteit, de ingetogen vormentaal, de aandacht voor eigenzinnige constructie…. In München zien we de evolutie in het werk van Herzog & de Meuron : waar dit begin jaren negentig nog ingetogen is ( Goetz Sammlung ) en vooral de ruimte laat primeren, wordt in hun latere werken hun aandacht voor de “ huid “ van het gebouw steeds duidelijker.

’s Voormiddags de energiecentrales van Salzburg : indrukwekkend hoe de Zwitserse architecten Bétrix & Consolascio het zuiver utilitaire programma ( transformatorlokalen, turbinehallen, etc… ) onderbrengen in krachtige gebouwen. Telkens opnieuw die voorliefde voor kleur, licht & vorm, in de loop van de jaren steeds verder uitgepuurd.
Na de middag trekken we doorheen de Alpen, richting Graz. Onderweg een tweetal werken van Riepl & Riepl : in Kirchdorf a.d. Krems laten we ons door een erg enthousiaste directeur doorheen een middelbare school & sporthal loodsen & wat verderop, in Hinterstoder laat een al even enthousiaste burgemeester ons de gemeentelijke polyvalente zaal zien, de Hösshalle. Na een onverwachte Schnapps is iedereen klaar voor de traditionele groepsfoto…

Hoewel we in Graz werk zien van Hans Gangoly, Markus Pernthaler & Ernst Giselbrecht, zijn het vooral de gebouwen van Riegler Riewe die fascineren. Op de campus van de TU Graz het ingenieuze organisatie-principe van de kantoren & auditoria, in het centrum van Graz de recente verbouwing van het Literaturhaus ( met z’n erg drukke maar sfeervolle lounge-bar ).

Een lange dag: van Graz in het zuidoosten naar Linz in het noordwesten van Oostenrijk. Strakke gebouwen van Lichtblau Wagner in Gleisdorf & Eisenstadt. Een licht ontgoochelend gevoel bij de universiteitsgebouwen in Eisenstadt, net opgeleverd door Riepl & Riepl. Een simpel maar knap roest stalen volume van Pool in Trumau, dichtbij een schoolgebouw van Riegler Riewe, in Baden, dat vreemd genoeg erg ontgoochelt.
In de vooravond bereiken we de wijnvelden van Langenlois. Net te laat voor een degustatie in het wijnhuis Loimer, maar gelukkig ruimschoots op tijd in het Loisium-gebouw van Steven Holl. De wijn blijkt uitmuntend, maar het gebouw wil niet overtuigen… Zeker niet wanneer de Oostenrijkse architect belast met de uitvoering ervan zijn verhaal doet.

Opnieuw werk van Riepl & Riepl, erg overtuigend : de eenvoud van de St. Franz. kerk in Steyr & de pragmatiek van het industriële EAT-gebouw. ’s Middags een zwart kantoorgebouw om tenslotte af te ronden in het strakke Lentos-museum, langs de Donau… Na vijf dagen rondtrekken lijkt iedereen voldaan. Langer hoeft duidelijk niet, maar de reacties zijn positief dus onze eerste opdracht lijkt geslaagd. Het hoge niveau van de hedendaagse Oostenrijkse architectuur, het wisselende landschap & de wel erg goeie wijn zullen er wel voor iets tussen zitten.

Frederik Tomme
Reisbegeleiders: Frederik Tomme & Andie Decock

Programma

D1

Marktoberdorf
Museum – Bearth & Deplazes
München
Goetz Sammlung – Herzog & de Meuron,
Mehrfamilienhaus Hernnstrasse – Herzog & de Meuron, 1992
Fünf Höfe – Herzog & de Meuron

D2

Salzburg
Energiecentrales – Bétrix & Consolascio
Museum voor Moderne Kunst – Friederich Hoff Zwink
Hinterstoder
polyvalente zaal en een school – Riepl & Riepl
Kirchdorf a.d. Krems
Sportzentrum – Riepl & Riepl

D3

Graz
- Hans Gangoly
- Markus Pernthaler
- Ernst Giselbrecht
Parkeergebouw – Riegler Riewe
kantoren – Riegler Riewe
Kunsthaus – Peter Cook
TU Graz – Riegler Riewe
Literaturhaus – Riegler Riewe

D4

Gleisdorf
Uitbreiding kantoorgebouw – Lichtblau Wagner
Eisenstadt
Verbouwing van de Dom – Lichtblau Wagner
Universiteitsgebouwen – Riepl & Riepl
Trumau
Industriehal – Pool
Baden
Schüle – Riegler Riewe
Langenlois
Loisium – Steven Holl

D5

Steyr
St. Franziskus Kirche – Riepl & Riepl
Industriegebouw EAT – Riepl & Riepl
Linz
Lentos Museum – Weber & Hofer
Kantoorgebouw SPS – Schneider &Lengauer
Kulturhaus Linz – Riepl & Riepl