Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Horta & Japan

Brussel
Zaterdag
18.11 1989
Brussel
België

De Hortagebouwen Hotel Solvay, Hotel Van Eetvelde en de magazins Waucquez zijn pas gerestaureerd. Vandaar een ééndagstrip naar deze architectuurparels.

De Hortagebouwen Hotel Solvay, Hotel Van Eetvelde en de magazins Waucquez zijn pas gerestaureerd. Vandaar dat we een eendagstrip voorstellen naar deze architectuurparels. Barbara Vanderwee, die eerder bij archipel een voordracht hield over de restauratie van Van Eetvelde, leidt ons rond .

We bezoeken ook de twee tentoonstellingen over Japanse architectuur die in het kader van Europalia in Brussel doorgaan.
Hotel Solvay: rondleiding
Hotel Van Eeetvelde: rondleiding door Barbara Vanderwee
Magasins Waucquez: met kommentaar door Jan Bruggemans, bezoek aan tentoonstelling Transfiguration en stripmuseum
ASLK-galerij: bezoek aan tentoonstelling Tokyo Project

Tokyo Project
behandelt de stedelijke samenleving in Tokio, de megapolis. Naast een opeenvolging van historische beelden vanaf 1945, wordt aandacht besteed aan de stad van de toekomst met projecten voor Tokio in het jaar 2000, met ontwerpen van Kenzo Tange en zijn leerlingen, de nieuwe architectuurstroming van o.a. Takamasa Yoshisaka, Fumihiko Maki, Kiyonori Kukutake en Arata Isozaki.

Transfiguratie
Aan de hand van vijf materialen (steen, metaal, glas, textiel en hout) tonen vijf architecten elk een transfiguratie van materiaal in architectuur. Hiromi Fujii, Keiichi Irie, Toyo Ito, Yutaka Saito en Shin Tkamatsu. Deze installaties worden geconfronteerd met de art nouveau-architectuur van Victor Horta in het gerestaureerde warenhuis Waucquez, dat opnieuw voor het publiek wordt opengesteld.

Reisbegeleiding: arch. Barbara Vanderwee en arch. Jan Bruggemans

Programma

Hotel Solvay – Victor Horta, 1894
Hotel Van Eetvelde – Victor Horta, 1898
Magasins Wancquez – Victor Horta, 1903

Japantentoonstellingen
‘Transfiguration’
‘Tokyo-project’