Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Karljosef Schattner (DE)

Collequium met Karljosef Schattner & Marc Dubois
Zaterdag
30.11 1991
Hoger Technisch Instituut, Brugge

In samenwerking met:

Bouwen Wonen Nu, Brugge

Na een inleiding door Marc Dubois over het oeuvre van Karljosef Schattner in Eichstätt, vragen we architect Schattner zijn visie uiteen te zetten ivm de problematiek van hedendaagse architektuur in waardevolle historische sites en in concreto zijn visie op Brugge.

Prof. Karljosef Schattner (°1924) behoort tot één van de meest prominente Duitse architecten, samen met Günter Behnisch, Gottfried Böhm, Frei Otto en Oswald Matthias Ungers. In 1947 kreeg hij de leiding van het bisschoppelijk bouwbureau in het Beierse stadje Eichstätt. Bijna zijn volledig oeuvre realiseerde hij in deze kleine universiteitsstad. De aard van de opdracht is zeer divers: studentenverblijven, auditoria, een bibliotheek, woningen en museale inrichting. Vooral de verbouwing van het Waisenhaus tot Instituut voor Psychologie en Journalistiek (1985-1988) kreeg in de internationale vakpers zeer positieve reacties. Met een uiterste sensibiliteit voor de plaatselijke context, wist hij een architectuur te creëeren die haar autonomie opeist zonder echter de kontinuïteit van het stadje te willen storen.

Zijn werk wordt ook gekenmerkt door een vakbekwaamheid bij de technische uitwerking; elk detail wordt met de grootste zorg en liefde ontworpen. Karljosef Schattner is ongetwijfeld één van de boeiendste architecten in Europa in relatie tot de problematiek van nieuwe hedendaagse architectuur in waardevolle historische sites. Zijn architectuur is er geen van zich wegcamoufleren. Voor hem is “integratiearchitectuur” op een zo correkt mogelijke wijze de potentialiteit van de bouwplaats te vatten en op te nemen in het ontwerp.

In 1988 verscheen bij Hatje Verlag een monografie ‘Karljosef Schattner: ein Architekt aus Eichstätt’. Sinds 1989 is hij gastprofessor aan de ETH Zürich, de Technische Universiteit. In 1990 kreeg Schattner voor zijn oeuvre de BDA prijs, de grootste onderscheiding die een architect in Duitsland te beurt kan vallen.

De expositie wordt georganiseerd door Bouwen Wonen Nu en dit in samenwerking met Stichting Architektuurmuseum vzw en het Goethe Institut.

Het colloquium, zal handelen over het werk van Prof. arch. Schattner, die persoonlijk aanwezig zal zijn. Tevens zal hij zijn visie naar voor brengen over de Brugse hedendaagse architectuur. De inleidende voordracht van Marc Dubois gebeurt in het Nederlands. Voor de vragen en discussie met de zaal wordt in een tolk voorzien. De presentatie van het oeuvre van Professor Schattner in Brugge wil een impuls zijn tot een gesprek hoe hedendaagse architectuur zich kan verhouden tot het bestaande.

Programma

Tentoonstelling Karljosef Schattner (architekt uit Eichstätt):
Opening tentoonstelling: Donderdag 28 november – 19.30: Bank Brussel Lambert, Markt 18, Brugge
De tentoonstelling loopt verder van 29 november tot 14 december; ma-zat 9u.00 tot 12u.30, 14u.00 tot 18u.00.

Zaterdag 30 november – 10.00: Groene Poort, Hoger Technisch Instituut, Spoorwegstraat 12, St. Michiels – Brugge
Colloquium “Karljosef Schattner”