Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

Robert Venturi

door Pascal Cottenier

Vanna Venturi House – Robert Venturi, 1964
© arnout fonck

Venturi had altijd een grote interesse in de geschiedenis van architectuur, die door de meeste moderne architecten in die tijd werd vergeten of genegeerd. Venturi noemt Donald Drew Egbert, zijn professor geschiedenis in Princeton, zijn grootste held omdat hij het modernisme niet zag als het einde van een lange zoektocht (zoals de modernisten), maar als een fase in een evolutie.

Venturi wordt, samen met zijn vrouw en partner Denise Scott Brown, beschouwd als een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw. Zijn werk was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het postmodernisme in de Verenigde Staten. Zijn bekendste uitspraak is waarschijnlijk “Less is a bore”, wat een parodie is op een uitspraak van Ludwig Mies van der Rohe; “Less is More”.

Pascal Cottenier
Cottenier is architect sedert 1966. In datzelfde jaar nam hij deel aan het seminarie ‘Städtebauliche Architektur’ bij J. Bakema aan de Sommeakademie für bildende Kunst te Salzburg. Na zijn stage bij Bernard en Jan Christiaens te Oostende zette hij een bureau op met Paul Monteyne. Samen maakten zij deel uit van de groep ‘Gent Morgen’ die in 1971 de gelijknamige internationale ideeënwedstrijd won. Zij waren met Luc Vandenbroeck uit Aalst ook laureaat van ‘Kortrijk Centrum-Oost’ in 1973 en mede-auteurs van het ‘Voorontwerp van structuurplan voor Harelbeke’.

In 1980 was hij met Walter Barthier en William Lievens stichtend voorzitter van Archipel.
In 1987 behaalde hij het speciaal Diploma voor Sociale en Culturele Antropologie aan de K.U.L.
In 1989 promoveerde tot Licentiaat in de Architectuurwetenschap en Baccalaureaat in de Wijsbegeerte.
In 1988 verscheen van zijn hand het ‘Voorontwerp van structuurplan Harelbeke, deel 2’.
In 1990-1991 was hij gelast met een halftime interim assistentenopdracht aan het Hoger Architectuurinstituut Sint Lucas Gent.

Hij is Transactionele Analyst-in opleiding-, en sedert twee jaar voorzitter van het Vlaams Instituut voor Transactionele Analyse. Pascal Cottenier woont in Antwerpen, waar hij ook vanaf 1992 zijn kantoor heeft.

Lezing

Wanneer?

vr 17 januari 1992 20:30

Waar?

't Leerhuys
Groeninge 35
8000 Brugge
België

Publicaties