Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Enric Miralles & Oscar Tusquets (ES)

Eigen werk
Zaterdag
25.11 1995
16:00
Designcentrum Quattro Sisterco

Ze hebben met elkaar eigenlijk niets gemeen, maar beiden hanteren het tekenen als motor van een kreatief ontwerpproces.

In Vlaanderen heeft het design centrum Quattro Sisterco deze tentoonstelling ingehaald in Hoegaarden. Beide architekten werden bereid gevonden hun werk ter plaatse toe te lichten voor een architektuur-minded publiek.

Miralles en Tusquets zijn twee architekten uit Barcelona met een zeer verscheiden oeuvre. In de dubbel tentoonstelling wordt hun werk samen, en door elkaar, gepresenteerd. Ze hebben met elkaar eigenlijk niets gemeen, maar beiden hanteren het tekenen als motor van een kreatief ontwerpproces. Een aspekt waaraan de tentoonstelling ruim aandacht besteedt.
Hun werk is hier minder gekend. Het wordt dus een wellicht verrassende konfrontatie met zéér diverse uitingen van een Catalaanse architektuurkultuur.
David Cabrera Igualada cemetery – Enric Miralles
Enric MIRALLES (°1954)
Miralles, architektuur-professor in Barcelona en Frankfurt, heeft een soort vlugge, spontane kalligrafische manier van tekenend denken ontwikkeld. Een soort van kriebeltekeningen, snelle notities, die in een later stadium in computergrafiek worden omgezet. Zijn ontwerpmetode lijkt op een associatieve kettingreaktie waarin hij als een architekturale Don Quichotte de grenzen van architektuur voortdurend verlegt.
Zijn werk, of het nu een tafel is die zich uitklapbaar als landschappelijke huisraad presenteert, of een losgeslagen stedelijke pergola-konstruktie … of een intens landschappelijk kerkhof, … of een dynamisch sportcentrum … of treinstationstrukturen, heeft iets vreemds als men er voor het eerst mee gekonfronteerd wordt.
Het draagt een soort euforie van vrijheid, een dekonstruktivistische ongeremdheid die van architektuur een uitbundig feest maakt.

Oscar TUSQUETS (°1941)
Tusquets’ renovatie van de ‘palau de la musica’ in Barcelona is bekend bij archipel-reizigers van onze Barcelona reis in 1991.
Het historische ‘palau’ (men zal zich de steigerende paarden uit het plafond in de muziekzaal herinneren) werd door Tusquets zeer subtiel uitgebreid en van een elegante beglaasde inkomfoyer voorzien.
Ook Tusquets denkt al tekenend. Het tekenproces is bij hem echter zeer precies, analyserend, waarbij funkties geometrisch en nauwgezet in hun site ingepast worden.
Zijn werk situeert zich (voor zover labels relevant zijn) ergens tussen kritisch regionalisme en postmodernisme. Het omvat, naast woningbouw, het ‘palau’ in Barcelona, het museum van moderne kunst in Frankfurt …, tevens een vrij omvangrijk design-oeuvre (stoelen, tafels, straatmobilair, huisraad … tot golfsticks) Architektuur is zijn vak, design zijn roeping, stelt Tusquets.

Marc Felix

Enric Miralles (°1954)
Architekt, gegradueerd in 1978 (ETSAB-Barcelona).
Professor ETSAB sinds 1985.
Direkteur en professor aan de Städelschule in Frankfurt sinds 1990.
Volgende architekten werkten samen met Miralles :
Benedetta Pagliabue, Roger Paez, Otmar Dodel, Hans-Christian Petersen en Philipp Dittrich.

Oscar Tusquets (°1941)
Architekt, gegradueerd in 1965 (ETSAB-Barcelona).
Schilder en designer (o.a. diverse ontwerpen voor Casas, Alessi en Driade).
Volgende architekten hebben samengewerkt met Tusquets :
Andrés Monzu, Montse Ribas, Marcos Roger en Enric Torrent voor het auditorium van de stad Las Palmas, Gran Canaria.
Liuis Clotet en Maribel Correa in het palau de la Musica Catalana, Barcelona.

nabeschouwing
“Enric Mirales en Oscar Tusquets, Barcelona in Hoegaarden”

Via deze weg willen we de Heer en Mevrouw Vossem van het designcentrum Quattro-Benelux nog eens zeer hartelijk danken voor het initiatief, de organisatie, de gastvrijheid en het unieke onthaal in de met respekt gerenoveerde industriÎle melkerij te Hoegaarden (Een waardevol interbellumcomplex van architekt Cloquet).
Miralles en Tusquets bleken twee zeer boeiende protagonisten die, met hun wel zeer kontrasterend werk, in een vriendschappelijk duel de Spaanse degens kruisten.

Programma

Quattro Sisterco is een import-design centrum waar meubelen, tapijten, verlichting en objekten geÎxposeerd worden in het unieke kader van een oude industriÎle melkerij in Hoegaarden. (autostrade Brussel-Luik, afrit nr. 25 / Hoegaarden, baan naar Hoegaarden, na 1 km rechtsaf, na 500 m links oude melkerij.
I.B. Lichtateljee is een lichtstudie- en adviesbureau met expositieruimte van lichtarmaturen en objekten.

Het konkrete namiddagprogramma van 25 november :
- vertrek autobus te Brugge om 13u.00, aan het I.B. Lichtateljee, Torhoutsesteenweg 45 te Brugge.
- opstap autobus te Gent-West om 13u.30 aan afrit nr. 13, E40, hotel Barloria.
- Hoegaarden Quattro Sisterco, Altenaken 11, Hoegaarden – vanaf 15u.00
- bezoek designcentrum en tentoonstelling Miralles en Tusquets
- ± 16u.00 inleiding Marc Dubois: presentatie Enric Miralles en Oscar Tusquets
- na afloop drankje en hapje
- ± 19u.00 terugkeer autobus
- ± 20u.30 terug te Gent
- ± 21u terug te Brugge